Ukopan u haremu Bijele džamije u rodnom Bosanskom Šamcu

U Bosanskom Šamcu klanjana dženaza i ukopan Sulejman Tihić, predsjednik SDA

27.09.2014. 16:56 0

U Bosanskom Šamcu klanjana je dženaza i ukopan je Sulejman Tihić, predsjednik SDA, javlja reporter Patrie. Dženaza je klanjana u haremu Bijele džamije, a dženazu je predvodio reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović.

Na vječni smiraj Tihića je ispratilo više hiljada građana BiH koji su u danas stigli u Bosanski Šamac.

 

Dženazi Sulejmana Tihića osim porodice, prijatelja i saradnika prisustvovao je i veliki broj stranih političara, diplomatski kor te predstavnici kulturnog i javnog života BiH.

 

- Naše putovanje nužno završava na jednom mjestu s kojeg se vraćamo stvoritelju. Na takvom mjestu se danas rastajemo s ocem, mužem, bratom i prijateljem, sa dragim Sulejmanom Tihićem. Još jednom svjedočimo neumitnoj istini o povratku našem stvoritelju u vječni život Ahiret. Tamo će svakome biti predočeno što je učinio. Onaj ko učini i trun dobra vidjet će ga kao što će i onaj što učini trun zla - vidjeti ga - kazao je reis Kavazović.

 

Savo Ninić, načelnik Bosanskog Šamca, posthumno se zahvalio Sulejmanu Tihiću za sve što je učinio za ovaj grad. Dženazi su prisustvovali reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović, mnogobrojne muftije, imami iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, te načelnici općina iz cijele FBiH. 

 

Dženazi Sulejmanu Tihiću prisustvovao je i Milorad Dodik, lider SNSD-a i predsjednik RS-a. On je u izjavi za Patriu kazao da je Tihić imao jako dobrih osobina te da će ga pamtiti kao političara s čvrstim karakterom. Na pitanje novinara NAP-a da li je iza Tihića ostao političar koji će dosljedno nastaviti voditi Tihićevu politiku Dodik je kazao da će to najbolje pokazati izbori.

 

Sulejman Tihić je rođen u u Bosanskom Šamcu 26. novembra 1951. godine. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu. U periodu od 1975. do 1983. godine je bio sudija i javni tužilac, a zatim advokat sve do 1992. godine.

 

Član je SDA od njenog osnivanja 1990. godine, predsjednik Općinskog odbora u Bosanskom Šamcu i član Glavnog odbora. U periodu maj-avgust 1992. godine bio je zatočenik srpskih koncentracionih logora u Bosanskom Šamcu, Brčkom, Bijeljini, Batajnici i Sremskoj Mitrovici.

 

Od 1994. do 1996. godine Tihić je radio kao šef Konzularnog odjela Ambasade BiH u Saveznoj Republici Njemačkoj.

 

U mandatu 1996. - 2000. izabran je za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS), a u mandatu 2000. - 2002. obnašao je funkciju njenog potpredsjednika.

 

Na općim izborima 2002. godine izabran je za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda. Od 2007. godine pa do smrti vršio je dužnost predsjedavajućeg/zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

 

Sulejman Tihić preminuo je u 63. godini nakon duge i teške bolesti, a proteklih mjeseci je bio smješten na Klinici za anesteziju i reanimaciju Kliničkog centra u Sarajevu. 

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.