Foto Studio 'Bašić'/maglajinfo.com
vijesti bih 2320

U petak nastupa Nova 1436. hidžretska godina

22.10.2014. 16:23 0

U petak, 24.oktobra 2014. godine, prema lunarnom kalendaru, sa zalaskom sunca-akšamom (17,55 sati) nastupa Nova 1436. hidžretska godina

Arapska riječ “hidžra” znači iseljenje poslanika Muhammeda, alejhiselama i njegovih sljedbenika iz Mekke u Medinu 622. godine. Muslimani Bosne i Hercegovine, Balkana općenito, na razne načine obilježavaju Hidžretsku novu godinu.

 

U džamijama se ona obilježava uz učenje Kur'ana, prigodan program i predavanja vezana za hidžru. Preseljenje Poslanika Muhammeda alejhiselama i prvih muslimana iz Mekke u Medinu, hidžra, polazna je tačka računanja vremena muslimanskog kalendara, a ovaj historijski događaj muslimani su uzeli za početak svoje ere.

 

Hidžretska godina traje oko 354 dana, a sastoji se od 12 mjeseci. Jedanaest dana je kraća nego u sunčevom kalendaru. To čini da se datum Hidžretske nove godine razlikuje svake godine. 

 

Centralna mevludska Svečanost na području našeg Medžlisa povodom Nove hidžretske godine biti će održana u Kalavun Jusuf-pašinoj Kuršumliji džamiji u petak u 18:00 sati, iza akšam-namaza. Program će izvesti imami MIZ Maglaj i hor "Revda". 

 

Neka Vam je sretna i berićetna Nova 1436. hidžretska godina! 

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.