U Vladi FBiH potpisani sporazumi za stambeno zbrinjavanje 813 raseljenih osoba

18.07.2017. 00:00 0

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić u Sarajevu je sa predstavnicima devet općina i tri kantona potpisao Sporazum o saradnji na provođenju državnog projekta ''Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja pružanjem javnih stambenih rješenja-CEB II''.

Radi se o projektu koji ima za cilj trajno zbrinjavanje raseljenih osoba i osoba u stanju socijalne potrebe, a koje nemaju riješeno stambeno pitanje.

Potpisivanjem tih sporazuma, kako je nakon potpisivanja kazao Ramić, počinju aktivnosti u okviru kojih će biti izgrađeno devet višestambenih objekata sa 227 stambenih jedinica, a rekonstruirano trinaest objekata sa 36 stambenih jedinica. Naglasio je da će ukupno na ovaj način biti stambeno zbrinuto 813 osoba.

Sporazumi su potpisani između Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, resornih ministara BPK, TK i SBK, i načelnicima općina Foča FBiH, Pale FBiH, Čelić, Gračanica, Gradačac, Kladanj, Sapna, Lukavac i Donji Vakuf.

Ukupna planirana sredstva za realizaciju ovih potprojekata su 9.685.357 eura (18.942.912 KM), od čega sredstva kreditnog zaduženja FBiH iznose 6.667.091 eura ili 13.039.697 KM, a doprinos općina 3.018.266 eura (5.903.215 KM).

Ramić je kazao da u  Federaciji BiH trenutno postoje 93 kolektivna smještaja gdje je smješteno gotovo pet hiljada raseljenih osoba i izbjeglica i lica koja su u stanju socijalne potrebe.

- Nadam se da ćemo današnjim potpisivanjem sporazuma intenzivirati saradnju s lokalnim zajednicama, ubrzati procese i nadam se već do kraja godine prisustvovati nekoj od lokacija gdje ćemo započeti gradnju. Prije nekoliko dana smo imali priliku u Maglaju posjetiti jedan ovakav centar, prisustvovali smo početku radova na toj lokaciji, a ranije su ti sporazumi potpisani s drugim općinama u Tuzli, Mostaru, Zenici, Travniku i slično - kazao je Ramić.

Potpisivanju ovih sporazuma u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu prisustvovao je i premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

- Na ovaj način biće stambeno zbrinuto 813 osoba, a iza svih ovih brojeva stoje ljudi i njihove teške sudbine. Vjerujem da smo danas ušli u konačno rješavanje njihove višegodišnje neizvjesnosti - kazao je federalni premijer.  

Vlada FBiH će, dodao je, u potpunosti i krajnje odgovorno postupati prema svim svojim nadležnostima i prema svim kategorijema koje su u ovakvom i sličnom stanju.

- Trudimo se i tako ćemo nastaviti, da nijedna društvena grupa o kojoj trebamo brinuti ne treba biti zakinuta u svojim pravima - kazao je Novalić, izrazivši nadu da će krajem sljedeće godine biti završene ove 263 stambene jedinice.

Ministar prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša SBK-a Amer Mrako i načelnik Općine Kladanj Jusuf Čavkunović izrazili su zahvalnost Vladi FBiH i resornom ministarstvu koji su prepoznali potrebe ovih kategorija stanovništva za koje će se na trajan i dugoročno održiv način omogućiti rješevanje životno važnih pitanja.

Izrazili su nadu da će se saradnja nastaviti i u smislu pružanja podrške za projekte infrastrukture i zbrinjavanja ostalih raseljenih i osoba u stanju socijalne potrebe.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.