ekapija.ba
vijesti bih 2085

Udruženje banaka pokrenulo moratorij na kredite osoba pogođenih katastrofom

23.05.2014. 23:44 0

Samir Lačević, rukovodilac za bankarske poslove edukaciju i trening Udruženje banaka BiH, za eKapija.ba kaže da su svjesni svoje uloge i ukupne društvene odgovornosti bankarske zajednice, te da je Udruženje banaka Bosne i Hercegovina pokrenulo inicijativu prema regulatorima za hitno donošenje odgovarajućih akata koji će omogućiti odgađanje plaćanja rata kredita građanima ugroženim poplavama.

Ovi akti će bankama omogućiti da klijenti (pravna i fizička lica) pogođeni poplavama imaju poseban tretman pod čime podrazumijevamo moratorij na postojeće kreditne obaveze i druge olakšice koje će omogućiti klijentima što brže otklanjanje posljedica.  U međuvremenu banke aktivno učestvuju u rješavanju novonastalh problema u okviru mogućnosti koje pruža postojeća regulativa, navodi Lačević.

 

Podsjetimo, dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH Bruno Bojić i izvršni sekretar Udruženja banaka BiH Mijo Mišić održali su sastanak na kojem je razgovorano o moratoriju, odnosno odgađanju plaćanja rata kredita i njihovo restrukturiranje građanima i privrednicima pogođenim elementarnim nepogodama.

 

Istaknuto je da očekuju da će bankarski regulatori u relativno kratkom vremenu dati zakonski okvir za postupanje banaka.

 

Također, kako ističu iz VTKBiH, na sastanku je razgovarano i o mogućnostima zajedničkog angažmana na ubrzanju rješavanja aktuelnih pitanja kao što su Facto regulativa, te ICC pravila (pranje novca i elektronski potpis).

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.