Novi zakon

Ugostitelji strahuju da bi potpuna zabrana pušenja mogla ugroziti poslovanje

6.09.2017. 14:16 0

Primjena Zakona o ograničenoj upotrebi duhanskih prerađevina u FBiH mogla bi imati negativne posljedice po privredu, istaknuto je na okruglom stolu koji je danas u Sarajevu organizirala Privredna komora FBiH.

Potpredsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić izjavio je da direktive EU ne nalažu apsulutnu zabranu korištenja duhanskih proizvoda u javnim prostorima.

Naglasio je da bi takva zabrana mogla biti direktan udar na turizam koji je u FBiH trenutno u ekspanziji, a time i na radna mjesta u tom sektoru, zbog čega bi zabrana trebala biti fleksibilnija.

Igor Lončarević iz revizorske kuće KPMG, koja je sačinila Analizu stavova ugostitelja u BiH o spomenutom zakonu, rekao je da najveći broj anketiranih ugostitelja smatra da bi potpuna zabrana korištenja duhanskih proizvoda u javnim prostorima dovela do značajnog pada prometa - oko 40 posto i ugrozila poslovanje.

Podsjetio je da je svojevremeno i Hrvatska uvela vrlo stroge propise u toj oblasti koji nisu bili poštovani, zbog čega je naknadno došlo do ublažavanja propisa o pušenju.

Lončarević je precizirao da je od 28 zemalja članica EU u 11 potpuno zabranjeno pušenje u ugostiteljskim objektima, u 17 zemalja postoje odvojeni prostori dok je u nekim, u zavisnosti od veličine i tipa, moguće birati da li je objekt pušački ili nepušački.

Predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera FBiH Amir Hadžić smatra da bi bilo najbolje omogućiti vlasnicima ugostiteljskih objekata površine do 40 m² površine da izaberu da li će biti za pušače ili nepušače, i da to bude označeno na vidnom mjestu. 

Na okruglom stolu će biti usvojeni zaključci o ovoj temi koji će biti upućeni resornom ministarstvu radi korigiranja teksta zakona.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.