maglajinfo.com
vijesti bih 465

Prikupljeno 568 miliona KM

UIO BiH: Januarski prihodi u ovoj godini veći za 85 miliona KM

5.02.2018. 09:39 0

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH je u januaru ove godine prikupila 568 miliona KM indirektnih poreza, što je za 85 miliona KM više u odnosu na isti mjesec lani, kada su prihodi od PDV-a, akciza, carine i putarine iznosili 483 miliona KM.

Nakon što je UIO privredi u januaru 2018. godine vratila 116 miliona KM po osnovu povrata PDV-a, raspodjela prihoda sa Jedinstvenog računa u januaru je išla za finansiranje državnih institucija, prema entitetskim ministarstvima finansija i Direkciji za finansije Brčko Distrikta.

Za finansiranje državnih institucija raspoređen je iznos od 61 milion KM, Federaciji BiH uplaćeno je ukupno 244,5 miliona KM, Republici Srpskoj 122,5 miliona KM i Distriktu Brčko 13,5 miliona KM.

Raspodjela prihoda sa Jedinstvenog računa UIO vrši se u skladu sa Zakonom o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjelom prihoda i odlukom o koeficijentima za raspodjelu prihoda entitetima, koju je donio Upravni odbor UIO.

Iz UIO podsjećaju da je u 2017. godini UIO je prikupila rekordne prihode od indirektnih poreza, koji su  iznosili sedam milijardi i 44 miliona KM.

- U 2018. godini pred UIO je stavljen još ambiciozniji plan, prema kojem bi trebalo da prikupe sedam milijardi i 342 miliona KM prihoda od indirektnih poreza - navode u saopćenju.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.