maglajinfo.com
vijesti bih 826

Sutra jutarnja temperatura između -15 i -8°C

Upaljen narandžasti meteoalarm zbog niskih temperatura: Građani se pozivaju na oprez

18.01.2016. 19:29 0

Zbog izuzetno niskih temperatura koje se očekuju sutra u cijeloj zemlji, upaljen je narandžasti meteoalarm i to za 19. januar od 00:00 do 12.00 sati.

Prema prognozama meteorologa sutra se u Bosni i Hercegovini očekuje prije podne vedro vrijeme. U drugoj polovini dana umjereno povećanje oblačnosti sa zapada. Vjetar slab istočnog i jugoistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između –15 i –8°C, na jugu zemlje od –5 do 0°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između – 6 i – 1°C, na jugu od 0 do 5°C.

U srijedu, 20.01.2016. u Bosni i Hercegovini prije podne pretežno vedro. U drugoj polovini dana postepeno naoblačenje sa sjevera koje će u noći na četvrtak usloviti slab snijeg u sjevernim područjima zemlje. Vjetar slab sjevernog sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između –12 i –6°C, na jugu zemlje od –3 do 1°C. Najviša dnevna temperatura zraka između –4 i 2°C, na jugu od 3 do 6°C.

U četvrtak, 21.01.2016. u Bosni pretežno oblačno, slab snijeg prije podne. U Hercegovini umjerena naoblaka. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između –8 i –3°C, na jugu zemlje od –3 do 2°C. Najviša dnevna temperatura zraka između –5 i 0°C, na jugu od 3 do 6°C.

Zbog niskih temperatura iz sarajevskog Kluba spasavalaca 2000 upozorili su građane na oprez i potrebu zaštite od pothlađivanja i smrzavanja.

Lice i ruke treba zaštiti masnom kremom, a obavezno je višeslojno odijevanje, pri čemu treba izbjegavati sintetičku odjeću. Savjetuje se nošenje pamučne i vunene odjeće, a samo jakne treba da budu od sintetičkih materijala koji štite od vjetra i hladnoće.

Usta i nos treba zaštiti dvoslojnim šalom, kako se ne bi direktno udisao ledeni vazduh. Također treba eliminisati konzumiranje alkohola.

Iz Kluba spasavalaca 2000 navode da pri temperaturi od minus 20 stepeni i s vjetrom od 18 kilometara na sat se dobija osjećaj hladnoće od minus 34 stepena, a kod vjetra brzine 36 kilometara na sat pri temperaturi od minus 20 stepeni osjećaj hladnoće je kao na minus 44 stepena.

Vlasnicima vikendica te drugih stambenih objekata u kojima se ne boravi stalno savjetuje se da ispuste vodu iz instalacione mreže, a vanjske česme treba zaštiti od mrazeva i ostaviti vodu da minimalno teče.

I tečnost u automobilima treba provjeriti kako ne bi došlo do smrzavanja i havarije na vozilu.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.