maglajinfo.com
vijesti bih 824

Upozorenje građanima na opasnost od mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava

18.03.2016. 15:12 0

Najviše nesreća uzrokovanih minama i neeksplodiranim ubojnim sredstvima, dešava se početkom proljeća.

Federalna uprava civilne zaštite upozorava građane na opasnost od mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava, te ih moli da sve predmete za koje sumnjaju da ih mogu dovesti u opasnost od eksplozije prijave najbližem operativnom centru civilne zaštite ili policijskoj stanici (lično ili na brojeve 121 ili 122).

Posebno se upozoravaju poljoprivrednici, građevinski radnici, skupljači i prerađivači sekundarnih sirovina koji se sa eksplozivnim sredstvima mogu sresti u okviru svog posla da u slučaju pronalaska mina ili NUS-a ne poduzimaju nikakve akcije samoincijativno već pronađeno sredstvo obilježe kako bi ga mogli pokazati pripadnicima timova nadležnih za uklanjanje i o tome obavijeste nadležne.

Izletnici, šumski radnici i sve osobe koje se kreću i borave u prirodi naročito se upozoravaju da se ne kreću područjima koja ne poznaju da ne bi zalutali u minska polja, te da vode računa o postavljenim znakovima upozorenja kako ne bi ugrozili vlastitu sigurnost i da poštuju postavljene oznake, jer nepoštivanje, uništavanje ili otuđivanje istih za nekoga može biti kobno.

- Federalna uprava civilne zaštite raspolaže obučenim ljudstvom i materijalnim sredstvima, te je spremna poduzeti sve potrebne aktivnosti na zaštiti građana od mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava. No, da bi ta misija bila ispunjena molimo građane da se ponašaju u skladu sa ovim uputstvima, navodi se u saopćenju Federalne uprave civilne zaštite.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.