Doznajemo.com
vijesti bih 37141

UPOZORENJE: Sarajka kupila kremu od nevena, zgrozila se kada je saznala šta je to ustvari

21.03.2014. 10:17 0

Članak objavljen na portalu Doznajemo.com, sadrži šokantne tvrdnje njihove čitateljke, koje svima nama mogu poslužiti kao poziv na oprez, bilo da se radi religioznim ili nekim drugim razlozima.

Naime, čitateljka E.M. se pomenutom portalu obratila pismom gdje je podijelila svoje neugodno iskustvo sa kupovinom kreme na sajmu organskih proizvoda.

 

Prenosimo njeno pismo u cijelosti:

- Na sajmovima zdrave hrane, meda i pčelinjih proizvoda, organske hrane i sl… koji se često organizuju u Sarajevu, često sam kupovala različite proizvode, jer sam smatrala da su bar donekle zdraviji i bolji od onih u klasičnim trgovinama.
Pošto mi unuci imaju problema s kožom, posebno sam tražila neku biljnu kremu koja bi im mogla pomoći. I tako naiđem na štand na kojem su bile izložene, kako je prodavačica kazala, potpuno organske BILJNE kreme. Objasnila sam joj da mi je zaista stalo da krema koju kupim bude djelotvorna, jer je za djecu, a žena koja je prodavala iste kazala mi je da su ovo “sto posto biljne kreme i da su toliko dobre da ih djeca mogu stavljati i u usta, jer se tom kremom mogu izliječiti i aftice na usnoj sluzokoži”. Dodala je i kako je krema dobra za moje lice, jer hrani i njeguje kožu.

 

Kupila tri kutije

 

Povjerovavši joj uzela sam tri kutije. To je bilo prije 3 mjeseca, na sajmu zdrave hrane ispred BBI centra u Sarajevu. Kremu sam počela nanositi na lice, ali nešto mi je od samog početka jako smetalo. Sama krema ima užasan miris, tačnije rečeno smrad. Mislila sma da je to zbog toga jer ne sadrži nikakve konzervanse, aditive ni parfeme, kako su mi kazali oni koji je prodaju. Koristila sam je kao noćnu kremu, jer je dosta masna, ali po cijelu noć bih jako loše spavala i ružno sanjala. Također sam mazala i dermatitis koji su unuci imali.

 

Oboren s nogu

 

Znala sam da nešto nije u redu s tom kremom. Žena sam vjernica. Vjerujem u Allaha dž.š. kao i cijela moja porodica. I onda ŠOK!!! Odnijela sam kremu kod moje poznanice koja je magistra farmacije na provjeru. Ono što mi je ona kazala doslovno me oborilo s nogu.

 

Neven krema sadrži 80% svinjske masti!

 

Ne mogu vam opisati užas koji sam tada osjetila. Tri mjeseca sam je koristila i ja i moji unuci! Tri mjeseca smo se mazali svinjskim salom!!! Ogorčena sam i užasnuta!!! Ljuta na udruženje koje organizuje Sajam zdrave hrane i organskih proizvoda u srcu Sarajeva, gdje pod etiketom “Neven kreme” prodaju svinjsku mast!!! Ljuta na inspekcije!

Molim vas, obavijestite javnost o ovom. Dolazi nam proljeće i taj sajam će se opet biti organizovan u Sarajevu.

Ja nisam znala, ali neki drugi obrate pažnju na ovo. Ako na kremi piše da u sastavu ima ADEPS SUILLUS to je u stvari svinjska mast! – piše čitateljka.

 


 

Kako se prave kreme?Svaka biljna krema pravi od neke tzv. baze, odnosno od neke masti, a onda se u to dodaje ekstrakt biljke. I onda se kaže da je krema od nevena, kadulje… Drugim riječima, ne može se od nevena napraviti krema, samo ta baza može biti različita, može biti svinjska mast, a može i neka biljna mast.

 

Stav islamske zajedniceO stavu islamske zajednice prema korištenju svinjske masti u liječenju nešto doznajemo iz odgovora jednom građaninu koje je postavio na zvaničnoj stranici rijaset.ba. On je napisao da ima probleme sa koljenom (puknuće meniskusa), i pošto je trpio bolove interesovalo ga je da li mu je dozvoljeno stavljati svinjsku mast, koju su mu preporučili kao lijek.

 

U odgovoru na stranici Rijaseta IZ u BiH navedeno je u ovom konkretnom slučaju:

 

- Pokušajte naći neki alternativni lijek koji ima slično djelovanje kao i spomenuti. Ako nema adekvatne alternative, onda se u nuždi može koristiti i spomenuti. Da li je riječ o nuždi ili ne, to trebate sami procijeniti uz konsultaciju sa Vašim ljekarom.

 

 

Pojedini prodavači "ne kriju" informacije o porijeklu, ali morati biti uporni sa pitanjima

 

Drugi slučaj iz Sarajeva u kome je djevojka na sajmu meda pitala sa čim miješaju neven, dobila je odgovor da prave sa prirodnim mastima, na dodatni upit sa kojim mastima, odgovor je bio sa životinjskim mastima, da bi na poslijetku došlo na red pitanje, koje su to životinjske masti, odgovor bio svinjske masti.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.