klix.ba
vijesti bih 1761

Upozorenje stanovništvu: Pripremite se za obilne padavine

4.03.2015. 22:01 0

Usljed najavljenih obilnih kišnih i sniježnih padavina koje će, prema prognozama meteorologa, našu zemlju zahvatiti u noći sa srijedu na četvrtak, u nekoliko gradova izdato je upozorenje stanovnicima i nadležnim institucijama da preduzmu potrebne mjere zaštite, piše klix.ba.

Iz Odjeljenja za javnu bezbjednost Brčko distrikta stanovništvu preporučuju da, koliko je to moguće, smanje kretanje, naročito motornim vozilima, kako bi nadležne službe mogle obavljati svoje poslove i kako bi se rizik od nesreća i povređivanja sveo na minimum.Iz ovog odjeljenja podsjećaju građane da o eventualnim vanrednim situacijama mogu obavijestiti Centar osmatranja i javljanja na brojeve 121 ili 123.

Upozorenja stanovništvu

Kantonalna uprava Civilne zaštite KS danas je uputila apel nadležnim organima da provjere spremnost pravnih lica s kojima su potpisali ugovore za zimsko održavanje puteva, da li ista imaju dovoljan broj mašina i drugih sredstava da na vrijeme reaguju na potencijalno moguće obilnije sniježne padavine.

 

I Odsjek za civilnu zaštitu Gradske uprave Grada Banja Luka uputio je danas upozorenje stanovništvu na oprez i preduzimanje preventivnih mjera zaštite i spašavanja od kišnih padavina, posebno u naseljima uz riječne i bujične vodotokove.

 

Meteoalarm je za sutra istakao crveni alarm za područje istočne Hercegovine te žuti za ostatak države. Prema prognozama meteorologa Federalnog hidrometeorološkog zavoda, najobilnije padavine očekuju se upravo u istočnoj Hercegovini.

 

U Sarajevu najviše snijega

I u ostatku zemlje očekuju se obilne padavine u četvrtak, kao i snijeg u područjima iznad 400 metara nadmorske visine. U noći na petak očekuje se pad temperature i obilnije sniježne padavine. Padavine će se nastaviti i u petak, a njihovo slabljenje očekuje se za vikend.

 

I AccuWeather je upozorio na dolazak jake oluje koja će zahvatiti Balkanski polutok. Gusti snijeg, jaka kiša i vjetar zahvatit će regiju. Najviše snijega očekuje se u Sarajevu i Beogradu, kažu meteorolozi AccuWeathera. 


"Glavni problem je u tome što će snijeg biti mokar i težak, te će uzrokovati prekide u saobraćaju, rušit će drveća i dalekovode", kaže meteorolog Tyler Roys.


Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda RS upozorili su na porast vodostaja na svim rijekama.

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.