Upozorenje Zavoda za javno zadravstvo FBiH: Zaštiti se od komaraca

26.06.2014. 18:46 0

U ljetnim mjesecima često smo izloženi ubodima i uznemiravanju od strane komaraca, a početak ovog ljeta je obilježen nezapamćenom najezdom ovih insekata, prvenstveno na poplavljenim područjima Bosne i Hercegovine.

Upravo zbog ovoga iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH upozorili su da, osim što su molestanti (napasnici), koji dosađuju ljudima i ometaju ih pri boravku u prirodi, radnim ili rekreativnim aktivnostima itd., komarci mogu biti prenosnici niza uzročnika zaraznih bolesti, kao što su malarija, žuta groznica, groznica Zapadnog Nila, itd. 

 

-       Stoga, suzbijanje komaraca i zaštita od njihovog djelovanja imaju veliki javno zdravstveni značaj. Osim organiziranog javno zdravstvenog djelovanja i provođenja programa opštih mjera za suzbijanje komaraca, podsjećamo na važnost individualnih mjera zaštite od komaraca, koje možete sami poduzeti i zaštititi se od njihovog djelovanja - kažu iz Zavoda.

 

Pojašnjeno je i kako se zaštiti od komaraca:

·         Ukoliko je moguće, izbjegavati boravak na otvorenom u razdoblju najveće aktivnosti komaraca, od sumraka do zore.

·         Prilikom boravka na otvorenom, nositi odjeću dugih rukava i nogavica.

 

- Koristiti repelenate, sredstava koja odbijaju komarce, a nalaze se u raznim oblicima (kreme, sprejevi). Neophodno je da pri upotrebi repelenata strogo slijedite upute proizvođača dotičnog sredstva, kao i opšte upute za njihovu primjenu.

 

- Nakon povratka u zatvoreni prostor, zaštićen od komaraca, oprati kožu vodom i sapunom.

 

- Da bi stambeni prostor bio zaštićen od ulaska komaraca, prozore i vrata  zaštiti gustim mrežama. 

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.