rtvze.ba
vijesti bih 850

Usvojen borački zakon ZDK

29.01.2014. 11:21 0

Skupština Zeničko dobojskog kantona je nakon višesatne rasprave danas jednoglasno usvojila Prijedlog Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica po skraćenom postupku. Cijeli tok Skupštine pratili su predstavnici svih boračkih udruženja i organizacija koji su na kraju bili zadovoljni ishodom sjednice.

Zakon o dopunskim pravima branilaca važio je do kraja 2013. godine što znači da je bilo neophodno donijeti novi dokument.U međuvremenu obavljene su konsultacije sa svim boračkim organizacijama i sve su,osim saveza ratnih vojnih invalida dale svoju pismenu saglasnost na ponuđena zakonska rješenja: Skupština je uz Zakon o dopunskim pravima branilaca usvojila i dva zaključka, prvi da se u roku od 90 dana sačini rebalans ovogodišnjeg budžeta,što znači utvrđivanje 4 posto od ukupnog budžeta za boračke transfere, te da se u istom roku obave izmjene Zakona o izvršenju budžeta koje bi omogućile da boračka prava budu u vrhu prioriteta u isplatama.

 

U prvom dijelu Skupština je prihvatila izmjene Zakona o nabavljanju,držanju i nošenju oružja i municije. Do kraja sjednice razmatrane su dopune Zakona o komunalnim djelatnostima, inicijativa zastupnika Adnana Jupića za donošenje izmjena i dopuna Zakona o socijalnoj zaštiti, te Izvještaj o stepenu kvalitete zdravstvene zaštite u Kantonalnoj bolnici Zenica.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.