Uznemirujuće: Dan kada je cijeli svijet spoznao užase Srebrenice

17.07.2016. 13:48 0

Na današnji dan 17. jula 1995. godine u Godinjskim barama kod Trnova u blizini Sarajeva pripadnici srbijanske paravojne formacije “Škorpioni” brutalno su strijeljali šest civila iz Srebrenici.

VIDEO

Ubijeni su: Safet Fejzić (17), Azmir Alispahić (17), Sidik Salkić (36), Smail Ibrahimović (35), Dino Salihović (18) i Juso Delić (25).

Video snimak poznat pod nazivom “Škorpioni” je dospio u javnost nakon što je prikazan na suđenju Slobodanu Miloševiću u junu 2005. godine.

MUP Srbije je na zahtjev vlade Republike Srpske u junu 1995. godine poslao ovu jedinicu u Trnovo.

Nakon što je snimak procuiro u javnost počinioci zločina kod Trnova ubrzo su u Srbiji uhapšeni i osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne. Slobodan i Aleksandar Medić osuđeni su na po 20 godina zatvora (prvi spomenuti je kasnije poginuo u saobraćajnoj nesreći), a Petar Petrašević, koji je priznao krivicu, na 13-godišnju zatvorsku kaznu. Milomir Momić osuđen je na 15 godina zatvora u Osjeku.

Upozoravamo da su snimci uznemirujućeg karaktera.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.