Večeras otvaranje tunela "1. mart": Od Sarajeva do Zenice za manje od jednog sata

25.08.2014. 17:43 0

Tunel '1. mart' kao i dionica Zenica jug - Lašva na Koridoru 5C bit će otvoreni večeras u 20:00 sati, potvrdili su iz državne kompanije Autoceste Federacije BiH, piše bh. novinska agencija Patria (NAP).

Obavljena su testiranja sigurnosne opreme u tunelu, otvaranje je večaras, a za korisnike autoceste dionica će u punom kapacitetu biti otvorena sutra, u subotu od 05:00 sati. Tunel „1 mart“ najsavremeniji je tunel u regionu, a neka oprema poput led rasvjete prvi put je postavljenja u neki od tunela na ovim prostorima.

 

Dug blizu tri kilometra i jedan od najzahtjevnijih tunela na koridoru 5C „1. mart“ će povezat Sarajevo i Zenicu modernom autocestom, što će u konačnici doprinijeti snažnijem i bržem ekonomskom razvoju ovog dijela Bosne i Hercegovine, piše NAP.

 

Tunel su izgradile bosanskohercegovačke firme na čelu sa domaćim kompanijama „Euroasfalt“ Sarajevo i „ŽGP“ Sarajevo, sa preko 300 radnika koji su 24 sata radili na izgradnji tunela.

 

Sigurnost tunela nadzirat će se 24 sata dnevno iz kontrolne sobe Centra za održavanje i kontrolu prometa države kompanije Autoceste Federacije BiH. Operateri u kontrolnoj sobi dobit će dojavu i o najmanjoj nepravilnosti u tunelu, poput zaustavljanja automobila, pješaka u tunelu, saobraćajne nesreće, piše Patria.

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.