Pčelari u problemima

Vjetar uništio stotine košnica širom BiH

13.12.2017. 20:22 0

Vjetar koji je pogodio Bosnu i Hercegovinu u ponedjeljak i utorak uništio je pčelarima stotine košnica širom zemlje, a najlošije su prošli pčelari sa istoka Bosne i iz Krajine.

Predsjednik Udruženja pčelara iz Bihaća Elvir Šehić rekao je za agenciju Patria da je vjetar prevrnuo oko 100 košnica na njegovom pčelinjaku, ali da se nada da će veći dio tih pčelinjih kolonija barem prezimiti, jer je reagirao na vrijeme.

- Dosta pčela je vjetar otpuhao i na taj način oslabio društva. Ali, ako ne budu matice stradale, postoji mogućnost da dio tih društava dočekaju proljeće živa, ali slabija - rekao je Šehić, dodajući da je desetak pčelara iz Bihaća prijavilo štetu na pčelinjacima zbog vjetra, iako pretpostavlja da je broj puno veći.

- Nakon loše godine, pčelama nisu mira dali medvjedi, a onda je vjetar dokrajčio ono što je ostalo - rekao je Šehić, koji je jedan od najvećih pčelara u Bihaću.

Pčelar Admir Islamović iz Banovića kaže da je vjetar prevrnuo 25 košnica na njegovom pčelinjaku.

Pčelinjim kolonijama tokom zime treba mir. U vrijeme zimskih mjeseci preporučuje se izbjegavanje i najmanjeg uznemiravanja pčela. Pčele iz košnica koje je vjetar prevrtao pretrpjele su stres, pa pčelari strahuju da bi se to na koncu moglo odraziti i na njihovo zdravlje.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.