maglajinfo.com
vijesti bih 2534

Vlada FBiH izdvojila 4 miliona KM za pomoć stanovnicima poplavljenih područja

4.12.2016. 15:49 0

Rebalansom ovogodišnjeg federalnog budžeta, koji su proteklih dana odobrili Predstavnički dom i Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Vlada Federacije BiH izdvojila je sredstva za pomoć i podršku ugroženim područjima u ukupnom iznosu od četiri miliona KM.

Podsjećamo, Federalni fond za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji FBiH općinama Banovići, Bihać, Cazin, Doboj Jug, Gračanica, Gradačac, Kladanj, Ključ, Maglaj, Olovo, Sanski Most, Sapna, Srebrenik, Tešanj, Travnik, Vareš, Visoko, Zavidovići, Maglaj, Sapna i Žepče trebao je dodijeliti sredstava za sanaciju nastale štete, ali problem je nastao nakon što je ovaj fond ostao bez novčanih sredstava.

Veliki broj obaveza vezano za ovo pitanje nastao je u mandatu prethodne vlade. Međutim, u cilju rješavanja gorućeg pitanja i omogućavanja povratka stanovništva navedenih općina u svoje domove koji su 2014. godine potpuno uništeni poplavama i klizištima izazvanim poplavama, Federalna vlada je, na inicijativu premijera Fadila Novalića i ministrice finansija Jelke Miličević, predložila da se putem rebalansa budžeta predvide sredstva za ovu namjenu.

Iznosi za spomenute namjene povećani su u odnosu na ranije utvrđene programima utroška za 2016. godinu, između ostalog, zahvaljujući uštedama koje su ostvarene moratorijem na zapošljavanje u federalnoj administraciji.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.