maglajinfo.com
vijesti bih 7739

Vladika Mihailo: Genocid se ne može poricati, o njemu svjedoči svaki kamen i stopa zemlje u Srebrenici

11.07.2016. 13:25 0

Na početku komemoracije danas je u Srebrenici pročitano pismo vladike Mihaila, mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve.

- Hiljade kamenih grobnih obilježja svjedoče težinu zločina izvršenog nad nedužnim građanima Srebrenice samo zato što su se rodili pod znakom polumjeseca. Svi koji se na ovom prostoru osjećamo ljudima nosimo to breme zla na svojim plećima, i molimo se svevišnjem da se više nikada ne ponovi takav genocid, kakav saveremeni svijet još nije vidio od Drugoga svjetskog rata. Tragove tog užasa, nedostojnog svakog bića koji se smatra čovjekom, moramo učinjeti javnom cijelom svijetu.

Svima koji ga poriču moramo poručiti da svaki kamen i svaka stopa zemlje u Srebrenici svjedoče zlo koje se dogodilo prije dvadeset jednu godinu.

- To je bio zločinački juriš na Bosnu, kakvu znamo, Bosnu dobrih ljudi, nezavisno od njihove vjere i nacije. Zato se vi danas poklanjate nevinim žrtvama koje su stradale da bi se Bosna razgradila. A Potočari simboliziraju odnos svjetske civilizacije prema zločinu, koja neće dozvoliti da se takav užas ponovi i Bosna razgradi po mjeri zločinaca, koji su ga osmislili i izvršili. A ja vam u svoje lično ime i u ime Crnogorske pravoslavne crkve, čiji sam poglavar, poručujem da budete dostojanstveni u svom bolu za vašim najmilijima, a zločince će gospod nagraditi prema zaslugama. Vaše je da u ime ljudskosti, mira i ljubavi oprostite, ali nikada ne zaboravite, poručio je vladika Mihailo.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.