Nezavisne novine
vijesti bih 1469

Vrtoglave i sramotne cifre: Pročitajte koliko od države mjesečno uzimaju poslanici PSBiH

2.07.2014. 03:31 0

Poslanici u Parlamentarnoj skupštini BiH, pored osnovne plate od oko 4.500 KM, kroz razne privilegije mjesečno dodatno prime i do 2.500 KM.

Prema podacima o primanjima poslanika za prva tri mjeseca ove godine, a koji su u posjedu "Nezavisnih", vidljivo je da su opozicioni poslanici, koji najviše kritikuju visoke plate zvaničnika, među najplaćenijima.

 

Pored osnovne plate, poslanici na osnovu paušala mjesečno dobiju 713,54 KM, zatim topli obrok oko 130 KM, za odvojeni život oko 300 KM, a nisu rijetki i oni koji po osnovu posjeta porodici dobijaju od 500 do čak 1.300 KM. Uz sve ovo pojedinci su mjesečno po osnovu obilska izborne baze inkasirali po 750 KM.

 

Zanimljivo je da su upravo poslanici jedina kategorija u BiH kojima se isplaćuje naknada za posjetu porodici s obzirom na to da na to pravo nemaju ni ministri, njihovi zamjenici i rukovodioci.

 

U prva tri mjeseca ove godine ubjedljivo najviše "zaradila" je Nermina Ćemalović, poslanik SDP-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH i to ukupno 21.151 KM.

 

Ona je pored osnovne mjesečne plate od 4.665 KM, mjesečno po osnovu toplog obroka dobijala 126 KM, zatim za odvojeni život od 273 do 300 KM, kao paušal dobijala je 713 KM, a kao naknadu za posjetu porodici mjesečno je inkasirala po 1.267,12 KM. Naknada za posjetu porodici se isplaćuje onima koji žive 80 i više kilometara dalje od Sarajeva.

 

Nakon Ćemalovićeve, najviše je u prva tri mjeseca ove godine zaradio Drago Kalabić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH, i to ukupno 20.883 KM, a kojem je prosjek za 1.500 KM popravilo članstvo u radnim grupama. Poslije Kalabića slijedi Borjana Krišto, delegat HDZ-a u Domu naroda parlamenta BiH, koja je za tri mjeseca inkasirala 20.512 KM, a zatim Lazar Prodanović iz SNSD-a i Nermin Purić iz DNZ-a, koji su zaradili 20.329, odnosno 20.309 KM.

 

Na listi najplaćenijih poslanika nalaze se i Mladen Ivanić, predsjednik PDP-a i delegat u Domu naroda parlamenta BiH, koji je zaradio 20.164 KM, i Mladen Bosić, predsjednik SDS-a i poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH, koji je u prva tri mjeseca inkasirao 39 KM manje od Ivanića, odnosno 20.125 KM.

 

Ivanić je među rijetkim delegatima kojima je u martu isplaćeno 380 KM kao naknada za posjetu izbornoj bazi.

 

Plate i privilegije u parlamentu BiH propisane su Odlukom o načinu obračuna plata i ostalih materijalnih prava poslanika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH i Pravilnikom o drugim beneficijama. Zanimljivo je da su ove odluke i pravilnike, za koje je glavni revizor u Kancelariji ze reviziju institucija BiH više puta ukazivao da su nezakonite, izglasali sami poslanici.

 

"Izdaci koji se odnose na mjesečni paušal, korištenje sopstvenih vozila za posjetu porodici i dolaske na sjednicu nisu urađeni na transparentan način niti su potkrijepljeni odgovarajućom dokumentacijom na osnovu koje se može potvrditi namjensko trošenje sredstava", navodi se u posljednjem revizorskom izvještaju za Parlamentarnu skupštinu BiH.

 

Što se tiče posjete porodici, pored nezakonitosti, revizori su konstatovali i to da onima koji imaju porodicu u Zenici pripada 284 KM mjesečno, za Tuzlu 453 KM, za Bijeljinu 729 KM, za Livno 795 KM, a Banjaluku 883 KM. Najviše su inkasirali poslanici koji žive najdalje od Sarajeva, pa su tako za posjetu porodici u Cazinu i okolini dobijali 1.294 KM, a u Velikoj Kladuši 1.417 KM.

 

Kada su u pitanju oni koji najmanje zarađuju, tu su Dragutin Rodić iz DNS-a, Saša Bursać iz SNSD-a, Anto Domazet i Danijela Martinović iz SDP-a, Emir Kabil i Mirsad Đugum iz SBB BiH te Azra Hadžiahmetović iz Stranke za BiH, koji mjesečno uzimaju samo paušal od 713 KM.

 

Darko Babalj, poslanik SDS-a iz Istočne Ilidže u Predstavničkom domu parlamenta BiH, koji se nedavno javno žalio da ima najmanju platu, u prva tri mjeseca ove godine zaradio je "svega" 15.520 KM, a jedan je od pet poslanika kojem se plaća mjesečni prevoz u iznosu od 39 do 53 KM. Prevoz se plaća samo poslanicima iz Kantona Sarajevo i u visini je mjesečne karte, bez obzira na to što je javna tajna da gotovo svi poslanici imaju vlastita luksuzna vozila, a nerijetko koriste vozila i vozače Parlamentarne skupštine BiH.

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.