Završen projekt o sistemu podrške za smanjenje rizika od okolišnog zagađenja rijeke Bosne

2.04.2014. 13:49 0

Projekt 'Razvoj sistema podrške odlučivanju za smanjenje rizika od okolišnog zagađenja rijeke Bosne' iz NATO-ovog programa priveden je kraju.

Predstavnici Nacionalne referentne laboratorije za vode Slovačke iz Bratislave i Instituta za hidrotehniku iz Sarajeva danas su najavili da će zaključci i rezultati u junu biti plasirani u javnost, čime će projekt zvanično biti završen.

 

Trogodišnji projekt finansirao je Odjel nauke za mir i sigurnost pri NATO-u.

 

Rukovodilac projekta uime Bosne i Hercegovine Tarik Kupusović na današnjoj konferenciji za novinare je kazao da je realizacija projekta počela 2011. godine te da je glavni cilj bio definiranje prijedloga razvoja sistema podrške odlučivanju koji će omogućiti identifikaciju glavnih rizika vezanih za zagađenje riječnog sliva, prioritizaciju relevantnih specifičnih zagađajućih supstanci za promatrani sliv i poduzimanje konkretnih tehničkih mjera za redukciju zagađenja.

 

Za implementaciju projekta odabran je sliv rijeke Bosne kao pilot- područje, a za koji su tokom ranijih projekata ustanovljeni veliki pritisci zagađivača, kako i FBiH tako i u RS-u.

 

Kupusović je istaknuo i da je osim osnovnih ciljeva, realizacijom projekta, ostvarena razmjena iskustava stručnjaka iz agencija za upravljanje vodama u BiH i Slovačkoj.

 

Osim toga, dodao je, projekt je na izrazito funkcionalan način povezao ključne korisnike projekta, odnosno zagađivače i administrativna tijela nadležna za upravljanje vodnim resursima na način da su uloženi zajednički napori da se odrede specifični polutanti, omogući izrada prijedloga liste prioritetnih supstanci specifičnih za vodotok rijeke Bosne i daju smjernice tehničkih rješenja za redukciju zagađenja.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.