Željeznice FBiH formirale komisiju za isljeđivanje nakon iskakanja voza iz šina

4.12.2017. 12:37 0

Željeznice Federacije BiH formirale su komisiju za isljeđivanje, u skladu sa Uputstvom o postupku za slučaj vanrednog događaja, nakon sinoćnje saobraćajne nesreće, odnosno iskakanja iz šina brzog putničkog BH voza na relaciji Sarajevo-Čapljina.

Stručne ekipe Željeznica FBiH sa potrebnom mehanizacijom nalaze se na mjestu nesreće u cilju uspostave odvijanja željezničkog saobraćaja na ovoj relaciji koji je za sada u prekidu, do daljnjeg. Do konačne normalizacije, željeznički putnički saobraćaj će se odvijati do Mostara, a dalji nastavak putovanja do Čapljine bit će organiziran autobusima, saopćeno je iz Željeznica FBiH.

Po okončanju istrage, javnost će biti detaljnije upoznata o uzrocima i posljedicama ove željezničke nesreće u kojoj je pričinjena znatna materijalna šteta.

Na mjesto nesreće izašli su pripadnici policije, vatrogasci i Hitna pomoć HNK, a istražne radnje jutros će obaviti Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Brzi putnički BH voz na relaciji Sarajevo-Čapljina iskočio je iz šina prilikom nailaska na odron kamena, odnosno stijene na pruzi u mjestu Šurmanci, tri kilometra od Čapljine u nedjelju, 3. decembra, u 19.05 sati. Tom prilikom voz je gurao stijenu ispred sebe i oštetio kolosijek u dužini od 150-160 m, a lokomotiva na vozu se otkvačila od garniture, iskočila i prevrnula se na bok do korita rijeke Neretve. Lokomotiva je za sobom povukla prvi vagon od garniture koji je iskočio prema lokalnoj cesti, te još tri vagona.

U momentu vanrednog događaja u vozu je bilo 26 putnika od kojih niko nije povrijeđen. Svi putnici su zbrinuti i prevezeni do svojih  odredišta. U nesreći je povrijeđen mašinovođa B.Š. koji je upućen u Klinički centar u Mostaru i nalazi se van životne opasnosti.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.