maglajinfo.com
vijesti crna hronika 1296

Provaljeno u prostorije Euro Centar 1 Maglaj, tom prilikom ništa nije otuđeno

28.01.2016. 13:48 0

Kako stoji u biltenu MUP-a ZDK dana 27.01.2016 u ulici Sulejmana Omerovića Cara izvršena je teška krađa u prostorije firme ''Euro Centar 1 Europa - Trade''.

Tom prilikom iz prostorija nije ništa otuđeno.

Uviđaj je izvršen od strane istražitelja Policijske stanice Maglaj.

Prema kvalifikaciji KZ FBiH teška krađa je oblik krađe: prema mjestu i načinu izvršenja, prema opasnosti lica koja su izvršila krađu, prema okolnostima pod kojima je izvršena krađa i prema vrijednosti ukradene stvari. 

Prema mjestu izvršenja, krađa je teška ako je izvršena iz zatvorenih zgrada, soba, kasa, ormara ili drugih zatvorenih prostora i to obijanjem, provaljivanjem ili drugim savladavanjem većih prepreka. Zakon ne određuje sva mjesta iz kojih se može izvršiti teška krađa. Obijanje je nasilno uklanjanje prepreka za otvaranje zatvorenog prostora (razbijanje brave, katanca i sl).

Pod pojmom provaljivanje se uglavnom podrazumijevaju slučajevi nasilnog ulaska u zatvoreni prostor na način koji nije uobičajen i kroz otvore koji ne služe za ulaženje (npr. kroz prozor, preskakanje većih ograda i sl). 

Prema načinu izvršenja krađa je teška ako je izvršena na naročito opasan ili drzak način. Krađa je izvršena na naročito opasan način ako je usljed načina izvršenja moglo doći do uzrokovanja opasnosti za život ili imovinu lica kojem se stvar oduzima ili nekog drugog lica. Krađa je izvršena na naročito drzak način ako je po objektivnoj ocjeni u određenim prilikama potrebna posebna bezobzirnost da bi se izvršila krađa. 

Prema opasnosti lica koja su izvršila krađu KZ FBiH poznaje 2 oblika ove krađe: ako je krađu izvršilo više lica koja su se udružila za vršenje krađa; i ako je krađu izvršilo lice koje je sa sobom imalo neko oružje ili opasno oruđe u svrhu napada ili odbrane. Udruživanje, odnosno dogovor treba biti usmjeren na vršenje više krađa, a ne samo jedne, ali udruživanje ne mora imati karakter neke stalne organizacije. Ovo su najteži oblici, za koje je predviđena kazna zatvora 1-8 godina. Kazna za ostale oblike teške krađe je 6 mjeseci do 5 godina zatvora. 

Prema okolnostima pod kojima je izvršena krađa, krađa je teška ako je izvršena iskorištavanjem stanja nastalog požarom, poplavom, zemljotresom ili drugom nesrećom. 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.