Određen pritvor

Mustafa Hasanbašić ostaje iza rešetaka

13.03.2018. 16:31 0

Banjalučki Okružni sud odredio je jednomjesečni pritvor Mustafi Hasanbašiću iz Tešnja, osumnjičenom za pokušaj ubistva policajaca u Doboju.

Mjera pritvora trajat će do 10. aprila, računajući dan hapšenja Hasanbašića, koji je osumnjičen za krivično djelo teško ubistvo u pokušaju u sticaju sa krivičnim djelom prinuda i neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga, potvrđeno je u Sudu. 

Pritvor je Hasanbašiću određen zbog bojazni od bjekstva, da će uništiti, sakriti, izmjeniti dokaze ili tragove važne za krivični postupak, kao i zbog bojazni da će ometati krivični postupak uticajem na svjedoke. 

Mjere pritvora za osumnjičenog određene su i zbog opasnosti da će ponoviti krivično djelo, kao i zbog toga što je riječ o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora od 10 godina ili teža. 

Pritvor je određen i zbog toga što bi puštanje na slobodu Hasanbašića rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda i uznemirenosti javnosti. 

Pripadnici Policijske uprave Doboj u petak, 9. marta, u mjestu Miljkovac kod Doboja primijetili su automobil u kome su se nalazili Hasanbašić i Benjamin Ćosović iz Tešnja. Prepoznali su Hasanbašića za kojim je raspisana potjernica nakon čega su nastojali da ih uhapse. 

Hasanbašić i Ćosović odmah su iz pištolja zapucali na dvojicu dobojskih policajaca nakon čega su ih i fizički napali. Hasanbašić je uspio da pobjegne dok je Ćosović savladan i uhapšen, te sproveden u dobojsku bolnicu gdje mu je ukazana ljekarska pomoć. 

Prilikom bjekstva Hasanbašić je od oteo taksi vozilo i uspio da izbjegne policijsku zasjedu na mostu preko rijeke Bosne i pobjegao ka Maglaju gdje je i uhapšen u subotu, 10. marta u mjestu Jablanica. 

Nakon što su ga uhapsili pripadnici policije Zeničko-dobojskog kantona, on je u subotu tokom noći predat u Javno tužilaštvo u Banjoj Luci, koje je predložilo mjere pritvora, a Okružni sud usvojio je prijedlog, piše Faktor. 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.