maglajinfo.com
vijesti crna hronika 3035

Saopćenje MUP-a ZDK

Policija intervenisala u Ošvama zbog konflikta oko korištenja mjesnog vodovoda

10.08.2016. 15:26 0

MUP ZDK oglasilo se danas saopćenjem za javnost u vezi sa posljednjim dešavanjima u selu Ošve nadomak Maglaja.

Kako se navodi u saopćenju dana 07.08.2016. godine, u 00,30 sati, dežurna služba Policijske stanice Maglaj je obavještena da je u mjestu Ošve, općina Maglaj, došlo do zagađenja lokalnog mjesnog vodovoda,  najvjerovatnije upotrebom nekog pogonskog goriva.

- Izvršen je uviđaj od strane službenika Sektora kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova  Zeničko-dobojskog kantona  pod nadzorom dežurnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona.  Kako je navedeno u prijavi mještanina, tom prilikom su ispaljena i dva hica iz vatrenog oružja, a ovi navodi se provjeravaju i dokumentuju. Prema prvim operativnim saznanjima, postoje indicije da je lice K.A., rođeno 1983. godine, iz  Ošvi,  u znak nezadovoljstva zbog najavljenog isključenja sa mjesnog vodovoda zbog njegovih neizmirenih obaveza prema mjesnoj zajednici, zajedno sa još jednim licem, upotrebom, najvjerovatnije pogonskog goriva, zagadilo vodu u mjesnom  rezervoaru, ispalivši tom prilikom dva hica iz vatrenog oružja, nakon čega su se vozilom udaljila  u nepoznatom pravcu. Uviđajnim i drugim radnjima poduzetim na mjestu izvršenja navedenog krivičnog djela, kao i na širem području naseljenog mjesta Ošve, utvrđeno je da je do opisanog konflikta i  izvršenja ovih krivičnih djela došlo usljed sukoba oko korištenja mjesnog vodovoda i dugogodišnjih nesuglasica oko istog, navodi se u saopćenju MUP-a ZDK.     

Za licem K.A. je raspisana operativna potraga a policijski službenici poduzimaju operativne mjere i radnje na pronalasku istog. U tom kontekstu, a sa ciljem prikupljanja dokaza u vezi izvršenja navedenih krivičnih djela, te pronalaska lica koje se potražuje, izvršeni su pretresi na nekoliko lokacija na području Maglaja i Zenice.

Naznačenim aktivnostima je na području Maglaja pronađeno sporno vozilo kojim su se lica udaljila i isto je izmješteno na službeni parking prostor, gdje je predmet daljnjih provjera i vještačenja.

- Prilikom dokumentovanja navedenih nezakonitih radnji došlo se do saznanja da je lice B.J., rođeno 1979. godine, iz Ošvi, zajedno sa licem K.A.,  za kojim se traga, učestvovalo u izvršenju navedenih krivičnih djela. Navedeno lice je locirano, lišeno slobode i zadržano u službenim prostorijama, gdje je nad istim zavedena kriminalistička obrada, nakon čega je prijavljeno Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona zbog počinjenog krivičnog djela "Ugrožavanje sigurnosti" iz člana  183. Krivičnog zakona FBiH, krivičnog djela " Izazivanje opće opasnosti" iz člana 323.  Krivičnog zakona FBiH i krivičnog djela "Zagađivanje vode za piće i živežnih namirnica" iz člana 236.  Krivičnog zakona FBiH, saopćeno je iz MUP-a ZDK. 

Nastavljaju se aktivnosti policijskih službenika, u smislu operativnih provjera, vršenja pretresa i drugih radnji, na dokumentovanju izvršenih krivičnih djela i pronalasku lica za kojim se traga.  

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.