V. Begunić/avaz.ba
vijesti crna hronika 1559

Starcu koji je bombom pokušao ubiti bratića i njegovog sina određen pritvor

21.03.2015. 22:30 0

Na prijedlog tužioca Dževada Zahirovića jučer je sudija Kantonalnog suda u Zenici Nermin Tešnjak odredio jednomjesečni pritvor Ahmedu Begiću (83), koji je u četvrtak u Jablanici kod Maglaja pokušao ubiti bratića Mehmeda Begića (48) i njegovog sina Almira (21), piše avaz.ba.

Zenička policija uhapsila je Ahmeda Begića (83) koji je prekjučer u mjestu Jablanica kod Maglaja pokušao ubiti bratića Mehmeda Begića (48) i njegovog sina Almira (21), na koje je bacio ručnu bombu dok su se kretali motokultivatorom, a jučer mu je određen i jednomjesečni pritvor. Mehmed je tom prilikom zadobio teže povrede, a o povredama njegovog sina ljekari se nisu izjasnili, piše avaz.ba. 

 

Zajednički izlaz

 

Bombaški napad uslijedio je nakon više od tri decenije dugog spora zbog prava na put kroz nekada zajedničko imanje Ahmeda Begića (83) i nasljednika njegovog rahmetli brata Huse, što se jučer zamalo završilo tragično.  

 

Zanimljivo je i da se nove kuće ovih porodica nalaze jedna do druge te da ponovo koriste zajednički put za izlazak na glavni seoski put, što ovu tragediju čini i dodatno neshvatljivijom.

 

- Obojica su u bolnici u Zenici. Mehmedu je povrijeđena glava i trebao bi večeras ili sutra biti i operisan, dok Almir ima gelere po leđima i trebao je danas i izići iz bolnice. Ali, još ga nisu pustili – govori nam ispred majčine kuće uplakana Mehmedova sestra Merima Serhatlić, koja je udata i živi u obližnjem Omerdinom Polju.

 

No, došla je da, nakon ovog nemilog događaja, bude sa majkom Ćimetom (69), koja živi sama sa sinom i unukom. Navodno je Almir uspio izbaciti bombu iz prikolice prije nego što je eksplodirala pa je možda spriječio veću tragediju.

 

- Ahmed je to uradio pod pritiskom. Bacio im je bombu iza leđa - kaže Ćimeta te dodaje da se, otkad zna za sebe, svađaju zbog ovog puta.

 

Sud im je prošlogodišnjom presudom dao za pravo da ga mogu uplaniti i koristiti, ali se Ahmed nije mogao pomiriti s takvom odlukom.

 

Ranije prijetnje

 

- Zvala sam policiju, jer su mi prijetili. Ne mogu reći, od kada je bila policija, niko mi od njih više nije prijetio, ali je Ahmedu dolazio komšija Hajrudin Begić, koji je prijatelj s njima. Čula sam kada govori: “Samo ubiti. Ja bih ubio kada bih i 20 godina zatvora dobio” - tvrdi Ćimeta, kojoj nije jasno kako su djeveru nedavno, i pored svega, izdali dozvolu za lovačku pušku.

 

Ahmedova supruga Subhija: Djeca se neće petljati

 

Tišina je i pred Ahmedovom kućom. On se, kako kaže njegova supruga Subhija Begić (76), nalazi u pritvoru u Zenici. Nevoljko pristaje na razgovor.

 

- Pitajte sve ljude u selu, svi zanju ko je i kakav je čovjek bio Ahmed, kakva smo mi porodica. Oni traže da reagiraju moja dva sina, ali neće. Djeca se neće petljati, eto im sva zemlja. Kako neko može dobiti put bez saglasnosti vlasnika - pita se Subhija, koja, ipak, nije mogla odoljeti a da ne kaže nekoliko rečenica o ovom nemilom događaju.

 

Policija pretresla kuću

 

- Ne znam, sine, šta da vam kažem. Ne znam šta se desilo. Ahmed svakog dana ode u njivu, ali šta se sada desilo, stvarno ne znam. Dolazila je policija i pretresla sve, kuću, štalu... - ističe Subhija te dodaje kako su sin i supruga njenog rahmetli djevera sudsku odluku u svoju korist ishodovali uz pomoć lažnih svjedoka, piše Avaz.

 

 

 

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.