maglajinfo.com
vijesti crna hronika 2010

Sve učestalije krađe iz stanova i na području Maglaja, MUP ZDK uputio savjete građanima

8.07.2016. 11:36 0

Kako stoji u biltenu MUP-a ZDK u Maglaju su 6. jula izvršene dvije teške krađe u stanove.

U srijedu, 6. jula u vremenu od 13,00 do 23,40 sati, u ulici Aleja ljiljana, izvršena je teška krađa u pokušaju u stan, vlasništvo O.S., a istražitelji Policijske stanice Maglaj su izvršili uviđaj. 

Istog dana u vremenu od 19,00 do 22,30 sati, u ulici Sarajevska, izvršena je teška krađa u stan, vlasništvo H.I., iz kojeg je otuđena određena količina novca i srebrenog nakita. istražitelji Policijske stanice Maglaj i u ovom slučaju izvršili su uviđaj te nastavili radnje na rasvjetljavanju krivičnog djela. 

Kako su u Maglaju, ali i širom kantona krađe u stanove i kuće sve učestalije MUP ZDK uputio je savjete građanima. 

- Sa nastupanjem ljetne sezone, kada većina građana napušta svoje domove na određeni period zbog odlaska na godišnje odmore, u pravilu se bilježi porast imovinskih krivičnih djela, provaljivanjem u kuće i stanove, navodi se između ostalog u saopćenju MUP-a ZDK. 

S tim u vezi građanima se savjetuje sljedeće:

  • da uvijek zaključavaju ulazna vrata, bez obzira koliko kratko će biti odsutni, i da ne zaborave zatvoriti prozor ili balkonska vrata,
  • da ukoliko su u mogućnosti, pored glavne brave na ulaznim vratima ugrade i jednu dodatnu – pomoćnu bravu,
  • da uložak brave postave tako da dio koji je okrenut ka vani bude ravan sa vratima, tako da ga je nemoguće obuhvatiti kliještima ili drugim podesnim sredstvom i polomiti,
  • da ako idu na godišnji odmor, kuću ili stan povjere na čuvanje licu od povjerenja,
  • da zamole komšije da, ako čuju buku u njihovom stanu da odmah pozovu policiju, čiji će pripadnici odmah izaći na lice mjesta i utvrditi o čemu se radi,
  • da u slučajevima dužeg odsustvovanja ne ostavljaju novac, zlatni nakit i oružje u kući, nego da te predmete ostave na čuvanje licu od povjerenja ili ih pohrane u trezor banke,
  • da ne ostavljaju ključ od ulaznih vrata ispod otirača, u papučama, saksijama za cvijeće i drugim mjestima jer kriminalci znaju za ta “skrivena mjesta”.

- Pozivamo građane da uvaže ove savjete, da sarađuju sa policijom, da pozivom na besplatan broj 122 dostavljaju sva raspoloživa saznanja i podatke o nezakonitim i negativnim pojavama i ponašanjima pojedinaca i grupa, kako bi policijski službenici intervenisali u što kraćem roku a izvršioce krivičnih djela lišili slobode i procesuirali, saopćeno je iz Odsjeka za odnose s javnošću, analitiku i planiranje MUP-a ZDK. 

 

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.