maglajinfo.com
vijesti crna hronika 4004

Za šest osoba se još traga

U akciji ''Mreža'' uhapšene 34 osobe koje će se teretiti za oko 500 krivično-pravnih radnji

15.06.2016. 17:51 0

Opsežna policijska akcija kodnog naziva "Mreža", koju sprovodi Uprava policije MUP-a ZDK u saradnji s Kantonalnim tužilaštvom ZDK, a koja je usmjerena na otkrivanje i procesuiranje organizirane grupe koja se sumnjiči za vršenje krivičnih djela neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija, rezultirala je hapšenjem 34 osobe, pretresima stambenih objekata i pokretnih stvari s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljnjem postupku.

Aktivnosti policijskih timova rezultirale su otkrivanjem, lociranjem i lišenjem slobode osoba, koja su prema prikupljenim saznanjima vršila navedena krivična djela, kao i pronalaskom veće količine opojnih droga, nelegalnog oružja, te drugih predmeta koji će biti korišteni kao dokazni materijal u daljnjem postupku.

Tokom izvršenih pretresa pronađeno je, i privremeno oduzeto, osam putničkih motornih vozila, 60 mobilnih telefonskih aparata, novac u iznosu od oko 60.000 KM, šest pušaka, pet pištolja, pet digitalnih vaga, kao i značajna količina opojnih droga i municije. Pronađena materija i predmeti su izuzeti i bit će predmet potrebnih vještačenja.

Akcija “Mreža” rezultirala je ostvarenom odličnom saradnjom s drugim policijskim agencijama, jer su kontinuirano razmjenjivani operativni podaci s Državnom agencijom za istrage i zaštitu – SIPA, Graničnom policijom BiH, te policijom Austrije i SR Njemačke.

Naznačena saradnja i koordinirani operativni rad su rezultirali pronalaskom veće količine opojnih droga u blizini graničnog prijelaza kod Trebinja, pronalaskom i oduzimanjem veće količine nelegalnog oružja na graničnom prijelazu Bosanski Brod, kao i otkrivanjem i lišenjem slobode kriminalnih grupa u Njemačkoj i Austriji, koje su se sumnjičile za izvršenje većeg broja teških krađa u kuće i stanove.

– Mi smo u proteklih šest mjeseci intenzivno prikupljali dokaze na razotkrivanju kriminalne grupe koja se bavi preprodajom opojnih droga i nedozvoljenom trgovinom oružjem. U toku ovih šest mjeseci u suradnji sa Tužilaštvom i Federalnom upravom polcije obezbjedili smo dokaze i teretit ćemo lica koja smo danas lišili slobode za oko 500 krivično-pravnih radnji. Obezbijedili smo i materijalne dokaze za to. U toku akcije oduzeto je pored veće količine narkotičkih sredstava značajan broj municije i vatrenog oružja. Danas smo lišili slobode 34 lica, dok za šest lica još tragamo – kazao je Šut Semir, komesar MUP-a ZDK nakon današnje akcije.

Tužilac Kantonalnog tužilaštva Zenica Adis Husić kazao je da su pripadnici MUP-a ZDK kvalitetno odradili zadatak.

– Tužilaštvo će u nastavku istrage i dalje provoditi određene istražne radnje u cilju kompletiranja ovog predmeta kako bi ovu skupinu ljudi koju smo danas lišili slobode izveli pred sud. U narednih nekoliko sati uslijedit će upućivanje prijedloga za mjere pritvora za oko 20 osoba. I dalje prikupljamo dokaze i saslušavamo svjedoke kako bi što prije u konačnici mogli doći do presude koja bi pomenute osobe uputila na izdržavanje zatvorske kazne – kazao je Husić.

Nakon današnje akcije u kojoj su sudjelovali i pripadnici Federalne uprave policije, direktor FUP-a Dragan Lukač istakao je kako su ove akcije dokaz da za policijske službenike u borbi protiv organiziranog kriminala nema nedodirljivih.

– Prije svega čestitamo policajcima MUP-a ZDK na poslu koji su napravili i iz ovog se može zaključiti da je to ono što policija inače treba da radi. Tu sam da dam podršku združenom djelovanju policijskih snaga. U akciji je sudjelovalo oko 500 policajaca. Policija u zadnje vrijeme u Federaciji BiH ima ofanzivno djelovanje prema kriminalcima što dokazuje i jutrošnje hapšenje gradonačelnika Bihaća. Nastavit ćemo ovakav pristup u suradnji sa nadležnim tužilaštvima. Poručio bih svima koji misle da se mogu baviti kriminalom i sticati imovinsko-pravnu koristi, u uvjetima u kojima većina građana vrlo teško živi u našoj zemlji, da neće to moći i da ćemo im biti jedna vrlo ozbiljna prijetnja – kazao je Dragan Lukač, direktor FUP-a.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.