maglajinfo.com
vijesti crna hronika 2901

U akciji SIPA-e zaplijenjena veća količina nakita, pretresi i u Maglaju

6.03.2019. 20:34 0

Po nalogu Tužilaštva BiH provodi se opsežna akcija kodnog naziva ''Zlatni karat'' protiv krijumčarenja i prodaje plemenitih metala na crnom tržištu.

U združenoj akciji sudjeluju Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), Uprava za indirektno oporezivanje (UIO BiH), policija MUP-a RS, Federacije BiH i Brčko distrikta BiH, te porezne uprave entiteta i Brčko distrikta.

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, uz naredbe Suda BiH, policijske agencije vrše pretrese više desetina pravnih i fizičkih osoba u svim krajevima BiH.

Aktivnosti se provode sa ciljem presijecanja i sprječavanja krijumčarenja robe i proizvoda od plemenitih metala i plasiranja navedene robe na ilegalnom tržištu.

U aktivnostima sudjeluje više stotina policijskih službenika i inspektora poreznih uprava, a aktivnosti koordinira postupajući tužilac. 

Tokom akcije, zaplijenjena je veća količina proizvoda od plemenitih metala.

Nakon pretresa i lišenja slobode, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužiocu koji će donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Iz SIPA-e je ranije saopćeno da je u operativnoj akciji uhapšeno sedam osoba zbog osnova sumnje da su umiješani u krijumčarenje i nedozvoljeno rasturanje necarinjenih predmeta od zlata i srebra. 

Na 54 lokacije na području Sarajeva, Tuzle, Gračanice, Živinica, Tešnja, Maglaja, Cazina, Bihaća, Konjica i Kladnja u toku su pretresi osoba, stambenih i poslovnih objekata, i pokretnih stvari koje koristi 31 osumnjičena osoba, saopćeno je iz SIPA-e. 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.