maglajinfo.com
vijesti crna hronika 3150

U okviru policijske akcije ''Mreža'' oduzeta vozila, opojna droga, novac, oružje i municija

15.06.2016. 16:06 0

Rano jutros od strane policijskih timova Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, izvršeni su istovremeni pretresi na 51 lokaciji na području Zeničko-dobojskog kantona, dok su u isto vrijeme vršeni pretresi na 4 lokacije na području Srednjobosanskog kantona i 2 lokacije na području Trebinja.

Radi se o opsežnoj policijskoj akciji kodnog naziva "Mreža", koju sprovodi Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom Zeničko-dobojskog kantona, a koja je usmjerena na otkrivanje i procesuiranje organizovane grupe koja se sumnjiči za  vršenje krivičnih djela " Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga" iz člana 238. stav 2. Krivičnog zakona FBiH i "Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija" iz člana 371. Krivičnog zakona FBiH.

Prilikom pretresa lišeno je slobode  30 lica i nad istim je u službenim prostorijama zavedena kriminalistička obrada. Pretresi stambenih objekata i pokretnih stvari na navedenim lokacijama su vršeni s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljnjem postupku.

Izvršenim pretresima pronađeno je i privremeno oduzeto 8 putničkih motornih vozila, 60 mobilnih telefonskih aparata, novac u iznosu od oko 60.000,00 KM, 6 pušaka, 5 pištolja, 5 digitalnih vaga, kao i značajna količina opojnih  droga i municije. Pronađena materija  i predmeti su izuzeti i bit će predmet potrebnih vještačenja.

Aktivnosti koje su poduzimane u proteklom periodu u okviru ove policijske akcije su rezultirale otkrivanjem, lociranjem i lišenjem slobode još 30 lica, koja su prema prikupljenim saznanjima vršila navedena krivična djela, kao i pronalaskom veće količine opojnih droga, nelegalnog oružja, te drugih predmeta koji će biti korišteni kao dokazni materijal u daljnjem postupku.

U okviru akcije "Mreža", ostvarena je odlična saradnja sa drugim policijskim agencijama, te su kontinuirano razmjenjivani operativni podaci sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), Graničnom policijom BiH, te policijom Austrije i SR Njemačke. 

Naznačena  saradnja i koordinirani operativni rad su rezultirali pronalaskom veće količine opojnih droga u blizini graničnog prijelaza kod Trebinja, pronalaskom i oduzimanjem veće količine nelegalnog oružja na graničnom prijelazu Bosanski Brod, kao i otkrivanjem i lišenjem slobode kriminalnih grupa u Njemačkoj i Austriji, koje su se sumnjičile za izvršenje većeg broja teških krađa u kuće i stanove.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.