Jedanaesti po redu 'Mulabdićevi dani kulture' otvaraju se u utorak

26.01.2014. 17:43 0

Ovih dana navršit će se veoma važna godišnjica u kulturnom, književnom i obrazovnom segmentu prošlosti ove zemlje. A možda i dvije godišnjice. Naime, 29. januara bit će tačno 60 godina od smrti Edhem-efendije Mulabdića. Drugi datum vezan je također za ovog bošnjačkog velikana, a to je datum njegovog rođenja.

Na sreću svih koji čuvaju uspomenu na bošnjačkog velikana, rođenog maglajliju Edhema Mulabdića ovih dana u njegovom rodnom gradu bit će otvorena tradicionalna manifestacija „Mulabdićevi dani kulture“. Opća Biblioteka Maglaj, na čelu sa direktoricom Ninom Salkić s ponosom najavljuje da će u utorak, 28. januara u 19:00 sati biti otvoreni XI po redu „Mulabdićevi dani kulture“ u čitaonici Biblioteke. 

 

Manifestacija je ovo koja traje već godina pa je bitno napomenuti da su zahvaljujući upravo ovoj manifestaciji u Maglaju gostovali: Munib Maglajlić, Safet Sarić, Marko Vešović, Enver Kazaz, Zilhad Ključanin, Drago Tomašević, Tvrtko Kulenović, i mnogi drugi. U Maglaju su također u okviru ove manifestacije promovirane i brojne knjige, zatim su postavljane izložbe posvećene pisanim i drugim dokumentima o Maglaju, Edhemu-efendiji, i još mnogo drugih raznih kulturnih sadržaja.

 

Jedanaesti po redu „Mulabdićevi dani kulture“ još jednom će svjedočiti o svevremenosti i savremenosti autora „Zelenog Busenja“.

 

Edhem-efendija na ahiret je preselio 29. januara 1954. godine, i od tada ostao je spomen na lik i djelo ovog bošnjačkog velikana, rođenog maglajlije.   

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.