maglajinfo.com
vijesti kultura 2916

Pred prepunom Salom OV

Večer za pamćenje, Rašidin dnevnik u stihu oduševio prisutne

18.04.2014. 00:46 0

Sala OV DK 'Edhem Mulabdić' večeras je bila mala da primi sve posjetioce koji su imali želju prisustvovati promociji zbirke poezije naše sugrađanke Rašide Muhić. Pred prepunom salom o zbirci poezije 'Iza šapata' gđe. Rašide Muhić govorili su Ilija Matić, Medina Džanbegović, Faruk Zupčević i sama autorica, draga, cijenjena i poštovana Rašida Muhić.

Mnogobrojnim Maglajlijama i Maglajkama prvo se obratio gospodin Ilija Matić, gost i predstavnik UG ESSEGG iz Osijeka i UG Hrast iz Gunje, koji je iz Hrvatske Maglajlijama i Maglajkama prenio tople pozdrave.

 

„Drago mi je da smo iz Maglaja dobili dvije vrsne književnice Rašidu Muhić i Medinu Džanbegović koje smo mi u Hrvatskoj već imali priliku oslušnuti. A zbirka poezije 'Iza šapata' je posebna ljepota koju je napisala žena Bosanka, Rašida Muhić, ja joj iskreno čestitam, i drago mi je da je Hrvatska opet u Maglaju, i nadam se da će Maglaj doći u Hrvatsku“, kazao je između ostalog gdin. Ilija Matić.

 

U ulozi predstavljača, odnosno promotora večeras je u Sali OV DK 'Edhem Mulabdić' bila prisutna još jedna maglajska autorica, Medina Džanbegović koja je naglasila kako je Rašidina zbirka poezije Rašidin dnevnik u stihu.

 

„Zbirka je ovo nježnosti ženske duše koju je napisalo srcem vođeno, pero pjesnikinje Rašide Muhić. U njoj je posebno iskazana nakolonost i ljubav prema Domovini i toplina njenog zavičaja. Ova zbirka poezije je Rašidin dnevnik u stihu, možemo kazati da je ovo hronika zrenja jedne žene, koja je obična, ali širokih vidika“, kazala je između ostalog Medina Džanbegović.

 

„Fališ“, „Šapat ljubavi“, „Volim te“, „Jedini moj“, „Ples vječnosti“, „Otisak duše“, „Jarboli ljubavi“ samo su neke od mnogobrojnih pjesama koje je napisala naša gđa. Rašida.

 

Nakon Medininog, uslijedilo je obraćanje legende ovoga grada, čovjeka čije je vrijednosti teško nabrojati, neponovljivog gdina. Faruka Zupčevića koji je kazao kako mu je teško bilo šta govoriti nakon maestralne promocije Medine Džambegović. Gospodin Faruk upoznao je prisutne Maglajlije i Maglajke sa historijom pisane riječi Maglajki, a kazao je i svoje mišljenje o našoj Rašidi i njezinoj Zbirci Poezije.

 

„Rašida je prije svega dobar čovjek, dobra majka, dobra žena, dobra domaćica, dobra direktorica. Kada vidite njen osmijeh, njenu sreću, kazali bi da joj je sve po tamam, međutim ni kod koga nije tako, pa ni kod naše Rašide. Rašidina poezija stvarna je i životna i  ona u svojoj zbirci poezije pjeva najviše o ljubavi prema zavičaju u kojoj se spajaju život i čežnja,“ kazao je gdin. Faruk Zupčević, direktor RTV Maglaj.

 

Posljednje, po običaju, obraćanje pripalo je autorici koja je odmah na početku kazala kako je pod emocijama te se na početku zahvalila Maglajlijama i Maglajkama na odvojenom vremenu te dolasku na njenu promociju, a zatim je pročitala dio iz knjige u kome su riječi autora.

 

"2014. … teče, bremenita, nezasitna. Katastrofe u cijelom svijetu, a ja sam tu, u Bosni. Tapkam u prostoru koji je ograničen svim mogućim zabranama, ali duša pluta bez težine kozmopolitskim prostranstvima. Svuda oko mene je pustoš, ali ja osjećam ljubav, nježnost svih neizgovorenih riječi, praznih koraka, ukradenog poljupca. Strast i strah se miješaju. Ne vidi se jasno granica. Bit je znati osjećati. Opustjele su nam duše. Oko mene se kreću ljudi, siromašni osjećanjima i čini mi se da je to najteže siromaštvo – siromaštvo duše. Otuđenje u svim oblastima života, postaje vidljivo i bolno. Vidljiv je nedostatak ljubavi što dovodi do depresija, besmisla i sve je marionetsko preživljavanje. Stoga, sve više jača potreba da sami sebe upoznajemo, izgradimo, kako bi se napunili ljubavlju, te time pokrenuli i one s kojima dolazimo u kontakt. Ako smo imali i imamo odnose s kojima nismo zadovoljni ili nas ne upotpunjuju, to je zato što se sami nismo dovoljno izgradili, pronašli svoju snagu koja bi nas odvela pravcem ljubavi i radosti. Svatko, iole svjestan, želi u srcu doživjeti potpuno zadovoljstvo i sreću, koja svemu daje smisao. Za mnoge je, na žalost, ovo nedostižno jer nisu potpuni i svjesni, nisu izgrađeni iznutra niti se žele izgrađivati. Do istinskog zadovoljstva i pozitive, ide se korak po korak. To je proces koji isključuje vrijeme i žurbu. To je putovanje koje trebamo živjeti i učiti. Nije sebi cilj. Cilj je naučiti pravilno koračati, hraniti dušu radošću učenja i vezati se za sve momente i posebne trenutke crpeći iz njih pozitivno. Doživjela sam i još uvijek osjećam to stanje zadovoljstva iz dubine. Trčala bih i grlila cijeli svijet, osjetila sam sreću i shvatila da sam na pravom putu, putu istinskog zadovoljstva duše. Moje oči su uvijek bile vesele, osmijeh nisam mogla ukloniti, bila sam puna nadahnuća, osjetila sam da imam ljubavi za sve, da u moje srce mogu svi stati, da me ne zanima da li će mi itko to uzvratiti: što sam više dijelila, više je naviralo. Jer, svako ljudsko biće je sazdano od ljubavi, samo je u sebi trebamo pronaći. Ja sam u sebi pronašla tu energiju, svoj vlastiti izvor i instrument izlijevanja jest moja pisana riječ. Uvijek je tu, kao nepresušna riznica. Svjesna sam da se one najvrjednije stvari za istinsku sreću, ne mogu kupiti novcem, da ljubav treba davati da bi je dobio, da je to jedina veza između duša. SVE JE U NAMA, UVIJEK IMAMO MOGUĆNOST IZBORA. SVE JE U STAVU", pročitala je svoje riječi gđa. Rašida, a zatim je kazala: „Ponosna sam na to što sam dio ovoga grada, hvala Vam.“

 

Zbirku poezije 'Iza šapata' naše gđe. Rašide možete nabaviti po cijeni od 20 KM.  

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.