Svečano obilježen Dan JU Opće Biblioteke Maglaj

14.03.2014. 10:44 0

Jučer je u prostorijama JU Opće Biblioteke Maglaj održana svečanost obilježavanja čak 56 godina rada i postojanja ove Ustanove na koju se Maglaj s pravom može ponositi.

U četvrtak 13. marta 2014. godine, jučer, u prostorijama maglajske Biblioteke održana je Svečanost i prigodan program povodom 56 godina rada i postojanja ove Ustanove.

 

Obilježavanju ovog datuma koji jedan od najznačajnijih za našu Biblioteku prisustvovali su mnoge ličnosti iz kulturnog i javnog života, među kojima su bili i opštinski načelnik gdin. Mehmed Mustabašić, kao i Predsjedavajući OV Maglaj Marko Zelić, te mnogobrojni drugi gosti i prijatelji maglajske biblioteke. 

 

Prigodnim obraćanjima prisutnima su se obratili prije svih direktorica JU OB Maglaj prof. Nina Salkić koja je iskazala riječi dobrodošlice gostima u naš grad, te našim sugrađanima u prostorije Biblioteke. Cijelu Svečanost osvježio je naš sugrađanin Amer Međić koji je pod pratnjom Azaharija Omersoftića izveo nekoliko muzičkih numera. 

 

U okviru obilježavanja ovog značajnog datuma najmlađima koji su bili najuspješniji na prethodno objavljenom konkursu za literarne i likovne radove dobili su svoje nagrade, a u Parku Ljiljana položen je i vijenac cvijeća ispred Spomen Obilježja palim borcima u proteklom odbrambeno - oslobodilačkom ratu. 

 

Svoj doprinos ovom značajnom datumu, svojim prisustvom dali su i kolegice i kolege bibliotekari iz drugih gradova našeg kantona te direktor NUBBiH dr. Ismet Ovčina.

 

Inače godine 1955. zavedene su prve knjige u inventar ove biblioteke. Upisani su i prvi čitaoci. Zvanično, Biblioteka u Maglaju počinje sa radom 14.3.1958. godine odlukom tadašnjeg Narodnog odbora. Već tada, ova biblioteka je bila jedna od tri u tadašnjem dobojskom srezu, koja je imala stalan kadar. Godine 1964. Biblioteka broji 10 568 knjiga na 32 944 stanovnika, 1920 čitalaca, tri pokretne biblioteke, te pet knjigonoša. U narednim godinama Ustanova će se razvijati, organizirati susrete bibliotekara, ugošćavati pisce, na što nas podsjećaju isječci iz lista Natron i bilješke iz knjige utisaka. Zaposlenice Biblioteke su surađivale u ovom listu i tu objavljivale interesantne tekstove o radu Biblioteke.

 

Rat, u kome je Maglaj podnio strašna razaranja, nije uništio entuzijazam naših bibliotekara. Tako su se iz napuštenih stanova prikupljale privatne zbirke, koje bi , inače, završile kao ogrjev. Prikupljeno je 7 000 knjiga, dio je vraćen vlasnicima koji su zatražili povrat, a dio uveden u fond biblioteke.

 

Od 2002. godine Biblioteka dobija novi, adekvatno uređen prostor od 400 m2. Višegodišnji angažman kako općinskih struktura, tako tadašnjeg direktora Doma kulture, te samoga osoblja biblioteke, urodio je plodom. Od tada, zahvaljujući brojnim projektima, Biblioteka biva savremeno opremljena, kako namještajem tako i tehnikom, a povećava se neprestano i knjižni fond. 

 

Ovim putem Redakcija našeg portala kolektivu naše Biblioteke upućuje iskrene čestitke povodm 13. marta - Dana JU OB Maglaj. Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.