maglajinfo.com
vijesti kultura 1560

Umjetnost pomaže Bosni

U Domu kulture otvorena međunarodna izložba slika ''Art help Bosnia''

9.04.2015. 15:45 0

Nakon Sarajeva, Travnika, Bugojna, Fojnice, Doboj Juga, Tešnja, Kaknja i drugih gradova sinoć je u sali OV Doma kulture ''Edhem Mulabdić'' otvorena međunarodna izložba ''Art Help Bosnia'', a inicijator ovog projekta je Rasim Maslić, umjetnik i novinar.

Nakon poplava Rasim Maslić pokušao je nekako pomoći poplavljenim područjima naše države, pa je tako pozvao svoje prijatelje, umjetnike iz svijeta da doniraju slike i organizovao međunarodnu izložbu slika "Art help Bosnia", ili u prijevodu ''Umjetnost pomaže Bosni".

 

Akciji prikupljanja slika odazvao se veliki broj umjetnika, a sinoć su u Maglaju predstavljene neke koje su donirane. 

 

Akcija "Art Help Bosnia" traje još uvijek i do danas je sakupljeno preko 160 slika različitih umjetnika iz više zemalja svijeta, a svaku doniranu sliku, pokretač ove akcije Rasim Maslić će donirati jednu svoju ili više njih.

 

Krajnji cilj ove akcije jeste prikupljanje slika koje će kasnije biti poslane u Njemačku i Dubai gdje će biti ponuđene na licitaciji, a novčana sredstva koja tim putem budu prikupljena bit će utrošena u jedan ili više samoodrživih projekata, koji će pomoći ljudima poplavljenih područja da poboljšaju svoj život.

 

Svečanom otvorenju izložbe, sinoć od 19:00 sati osim inicijatora projekta gdina. Rasima Maslića, prisustvovali su i direktorica DK ''Edhem Mulabdić'' gđa. Rašida Muhić te načelnik Općine Maglaj gdin. Mehmed Mustabašić, te nekoliko desetina Maglajlija i Maglajki.   

 

"Sve ljudske nesreće na cijelom svijetu su iste. Isto bole i imaju iste posljedice. Umjetnost je ta koja se može univerzalno boriti, bilo da sačuva sjećanje, bilo da ostavi pečate i pruži saosjećanje, kao što to čine upravo umjetnici okupljeni u ovom humanom međunarodnom projektu Art Help Bosnia", izjavila je o projektu gđa. Rašida Muhić.   

 

Izložbu slika "Art Help Bosnia" možete pogledati narednih 7 dana u Domu kulture "Edhem Mulabdić" u Maglaju, u sali OV i to u periodu od 07:00 do 15:00 sati.

 

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.