U obnovljenoj maglajskoj galeriji „AB“ 13. avgusta izložba Jima Marshalla

8.08.2014. 00:42 0

U obnovljenoj galeriji „AB“ u Maglaju, akademske slikarice Admire Bradarić, 13. avgusta s početkom u 18:00 sati bit će otvorena izložba fotografija autora Jima Marshalla, piše bh. novinska agencija Patria (NAP).

Marshall je rođen i odrastao u Škotskoj, a od 1994. godine živi i radi u Bosni i Hercegovini.

 

Sredinom aprila 2014. godine Jim je formalno pristao na izložbu fotografija u galeriji „AB“ Maglaj u avgustu mjesecu i to je trebala biti njegova prva izložba van Sarajeva.  Ali ono što će uslijediti samo mjesec poslije, niko nije mogao ni pretpostaviti. Galerija se našla pod vodom usljed poplava koje su zahvatile  Bosnu i Hercegovinu u maju 2014.  Galerija je renovirana, a Marshallova izložba ujedno će biti i ponovno otvaranje ateljea i galerije „AB“.

 

Sve fotografije na izložbi pod nazivom “2014.” nastale su na prostoru Bosne i Hercegovine tokom 2014. godine i biće prvi put izložene. Između ostalog, Marshall je svojim aparatom zabilježio neke od najvažnijih događaja ove godine. Tako će se moći pogledati fotografije nastale u Jimovim brojnim posjetama poplavljenim područjima i područjima zahvaćenim klizištima tokom maja, juna i jula 2014.  gdje je on volonterski dostavljao humanitarnu pomoć.

 

Za Jima, kako nam je prenijela Bradarić, čast je i privilegija što će učestvovati u ponovnom otvaranju ateljea i galerije AB – Maglaj. Izložba će biti otvorena do 30. avgusta.

 

Od 2011. godine, Marshall je  imao šest samostalnih izložbi u Sarajevu, a njegove fotografije govore o konceptu promjene, vremenu i prostoru, prirodi, humoru i kreativnosti:

  • “Gdje ulice imaju nova imena / Where the streets have new names” - BlackBOX galerija 2011.
  • “Tamo vamo / The Field” - Klub Podroom 2011.
  • “15 godina / 15 Years” - BlackBOX galerija 2011.
  • “15 godina II / 15 Years II” - SARTR Sarajevski Ratni Teatar,  Modul Memorije 2012.
  • “Ima jedno svjetlo koje se nikad ne gasi / There is a light that never goes out” - Galerija Boris Smoje 2013.
  • “Sklonište / Shelter” - Historijski Muzej 2014.

 

Kompletna serija fotografija “15 godina / 15 Years” je permanentno izložena u Historijskom muzeju Sarajevo.

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.