maglajinfo.com
vijesti maglaj 4359

22. godišnjica

Egzodus o kome se malo zna: Godišnjica progona Bošnjaka novošeherskog kraja

27.06.2015. 15:43 0

Malo je poznato da se tokom juna 1993. godine na granicama općina Teslić, Tešanj, Žepče i Maglaj dogodio egzodus sličan onom u Srebrenici.

Naime, 24. juna jedinice HVO napustile su do tada zajedničke linije odbrane sa Armijom RBiH i u Novi Šeher i Žepče dozvolile ulazak jedinica Vojske RS sa kojima su sudjelovale u progonu vojnika i civilnog stanovništva prema Željeznom Polju i Zenici.

Oko 7.000 vojnika i civila je kroz bespuća i minska polja tražilo spas. Od toga je 421 završilo u logoru u Žepču, a blizu 457 je preko srpske teritorije deportovano u mostarske i druge logore gdje su proživjeli teška mučenja.

Potpuno okruženje 

Nakon izdaje HVO-a, Maglaj, Tešanj i slobodne dobojske teritorije su se našli u potpunom devetomjesečnom okruženju. Jedinice VRS ušle su u Novi Šeher i odmah, uz pomoć HVO počele progon novošeherskog i stanovništva ranije izbjeglog iz Teslića.

Tog 24. juna 1993. stanovništvo više naselja s područja Maglaja, Novog Šehera i Teslića je putem preko šume, minskih polja, pod vatrom tražilo put ka slobodnoj teritoriji Željeznog Polja. Neki nisu mogli ići jer su bili teško ranjeni. Neki su ostali u okruženju. Oni koji se nisu uspjeli izvući iz obruča završili su u sabirnom centru u Perkoviću.

Odatle su prebacivani u Ljubuški, a zatim u Gornji Vakuf - Uskoplje. 

Manifestacija ''Znamo li se sjećati?''

Medžlis IZ-e Maglaj svake godine manifestacijom ''Znamo li se sjećati?'' podsjeća na progon, patnju i stradanje Bošnjaka u džema'atima: Novi Šeher, Kopice, Čobe, Domislica, Strupina, Ljubatovići, Tujnica, Gornja Liješnica, Bradići i Krušik.

I ove godine povodom 22. godišnjice Medžlis IZ-e Maglaj pozvao je sve Bošnjake i džema'atlije:

  •  na Šehidski mevlud danas, subota: 27. Juna, 2015. god; u mesdžidu Gornje Čobe u 19:00 sati pred iftar, 
  •  zatim u nedjelju: 28. Juna, 2015. godine na učenje Jasina i Tewhida šehidima u mesdžidu u Strupinoj također u 19:00 sati pred iftar i 
  • na otkrivanje Spomen ploče u Ljubatoviću u ponedjeljak: 29. Juna, 2015. godine u 19:00 sati pred iftar, na mjestu pronalaska i ekshumacije tijela šehida rahmetli h. Ahmet ef. Cvrčka imama Muharrem pašine džamije u Novom Šeheru. 

Sa tekbirom putem spasa 98

Iz Udruženje građana ''Sa tekbirom putem spasa 98'' pozivaju građane općine Maglaj, Novošeherskog i Teslićkog kraja i ove godine na na tradicionalni pohod ,,Put Spasa'' Čobe - Željezno Polje. Polazak je 28.06.2015. god.(nedjelja) iz Čoba ispod lipe, u 5,30h. Za sve učesnike pohoda obezbjeđen je prevoz iz Željeznog Polja.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.