maglajinfo.com
vijesti maglaj 1384

ABHO jedinica Oružanih snaga BiH dezinficirala u Maglaju

6.05.2020. 15:18 0

U borbi protiv širenja koronavirusa, jedinica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine za atomsko-biološko-hemijsku odbranu (ABHO) u srijedu 6. maja 2020. godine obavila je dezinfekciju prostora u Maglaju.

Pripadnici Čete ABHO i Deminerskog bataljona OS BiH djelovali su na osnovu zahtjeva Općine Maglaj, u skladu sa procedurama za angažovanje resursa OS BiH za pomoć civilnim strukturama vlasti u vanrednim okolnostima.

U roku od 34 sata od ispostavljenog zahtjeva, na izvršenje zadatka dezinfekcije prostora, objekata i javnih površina u općini Maglaj, upućena je specijalistička jedinica privremenog sastava Brigade taktičke podrške (brTP), koju čine specijalistički timovi Čete ABHO i najiskusniji timovi medicinskih tehničara iz sastava Deminerskog bataljona.

Na zadatak je upućeno 40 pripadnika OS BiH, tri specijalne cisterne i devet motornih vozila za posebne namjene. Prije polaska na zadatak, u koordinaciji sa nosiocima logističke podrške, obavljen je preventivni ljekarski pregled svih pripadnika na koronavirus. Prilikom izvršenja zadatka pripadnici OS BiH na raspolaganju su imali sredstva za dezinfekciju IZOSAN i BIOENVIRION, a koja je nedavno donirala Vlada Sjedinjenih Američkih Država. Upotreba ovih sredstava na terenu zavisi od zahtjeva tražitelja usluga.

U OS BiH pripadnici Čete ABHO osposobljeni su za izvršenje specifičnih zadataka dezinfekcije i dekontaminacije kontaminiranog područja. U okviru planiranja obuke za podizanje stepena osposobljenosti jedinice, pripadnici Čete ABHO završili su sve potrebne edukacije, po specijalnostima, u saradnji sa prijateljskim zemljama. U tome se posebno izdvaja obuka s pripadnicima Nacionalne garde Marylanda iz SAD-a, koja je uspješno provedena, kako u BiH tako i u SAD, kroz realizaciju planiranih obuke u okviru programa Vojska-Vojsci (Mil-to-Mil). Također, u okviru bilateralne vojne saradnje s Republikom Srbijom, pripadnici Čete ABHO su završili specijalističku obuku u savremenom Regionalnom centru za obuku jedinica ABHO u Kruševcu.

Angažovanjem resursa Čete ABHO i Deminerskog bataljona Brigade taktičke podrške na pomoći civilnim strukturama OS BiH pokazuju opredijeljenost da u svakom trenutku pruže pomoći građanima Bosne i Hercegovine na bilo kojem lokalitetu, saopćeno je danas iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.