Sportista i humanista: I novorođenče izvukao iz vode

Abud Memišević - predvodnik u spašavanju Maglaja koji je i bebu izvukao iz vode

2.06.2014. 11:56 0

Abud Memišević, nekadašnji reprezentativac naše zemlje u kajaku i veliki humanista, bio je predvodnik u spašavanju stanovništva na području općine Maglaj u posljednjim poplavama.

Danas je Oslobođenje donijelo priču o Abudu Memiševiću, još jednom heroju Maglaja. Iako je i sam ostao bez doma u poplavama, ali i čamaca i rekvizita Kajakaškog kluba Natron čiji je predsjednik, dao se od prvog dana u pomoć onima kojima je najpotrebnija.

 

Dajte nam lopate

 

Osim sportskog angažmana, jer je Memišević i generalni sekretar Kajakaškog saveza Bosne i Hercegovine (nekad je bio i selektor naše reprezentacije), on je i komandir Službe spašavanja na vodi i pod vodom Zeničko-dobojskog kantona.

 

- Voda mi je odnijela klub i teretanu, a na kraju i stan koji se nalazio u jednoj zgradi koja je bila kraj Bosne. Ostali su temelji. A ni oni nisu baš stabilni. Šta možete. Stihija nije pogodila samo mene već sve građane Maglaja. Nekog manje, nekog više. Ali, činjenica je da je stvarno nastradalo puno građanstva, kaže Memišević.

 

Objašnjava da je odmah apelovao da se obezbijede lopate, teška mehanizacija, da se što brže može rješava taj otpad. Puno je i animalnog otpada po gradu i treba što prije to ukloniti kako bi se izbjegle zaraze.

 

- Apelujem na sve službe koje mogu pomoći da to učine što prije, kako nam ono što smo preživjeli ne bi uzrokovalo pojavu neke zarazne bolesti. Prioritet sam dao djeci i starim i iznemoglim ljudima, istakao je Memišević.

 

Osim što je komandir u Jedinici za spašavanje na vodi i pod vodom ZDK-a, koja ima svoje pripadnike u Maglaju, Zavidovićima i Zenici, on je i profesionalac u Vatrogasnoj jedinici Maglaj i sekretar Dobrovoljnog vatrogasnog društva.

 

- Meni je prioritetno da se grad očisti. Kada se desilo sve ovo, rekao sam da ovo nije poplava već cunami. Imam osjećaj da je smeće iz čitavog dunjaluka došlo u Maglaj. Kud ćete više kad je i pješački most iz Zavidovića koji je voda odnijela zastao u Maglaju. Stvarno je katastrofalno ono što se desilo, ali moramo se svi boriti da se što prije očisti, da se odnese smeće, da se izvrše dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija. A ostalo će se srediti, rekao nam je ovaj čovjek velikog srca.

 

Zamolili smo ga na kraju da nam opiše neke od slučajeva spašavanja ljudi iz poplavljenih objekata koji su mu ostali u sjećanju.

 

Suze i cigarete

 

- Dobio sam poziv da u jednoj zgradi ima dijete ili žena koja zapomaže. Otišao sam tamo čamcem. Kružio sam, zvao. Niko se nije javljao. Vidio sam da je voda već došla do plafona. I onda sam čuo ženski glas, koji mi je rekao da se nalazi na sredini sobe i da se ne može pomjeriti. Izbio sam nogom prozor. Morao sam roniti do nje, jer žena je bila isprepadana i držala se za neku torbu koja je bila na ormaru. Uspio sam je nekako izvući. Sreća da je bio taj poziv i da sam došao na vrijeme, jer bi se sigurno utopila. Sutradan sam je sreo, išla je prema meni plačući. I meni su suze krenule..., kazao nam je Abud.

 

Beba je počela padati u vodu dok su spašavali jednu porodicu. Abud se uspio izviti iz čamca i uhvatiti bebu jednom rukom, te je ubaciti u čamac. Toliko se prepao onoga što se moglo desiti da je počeo kasnije pušiti iako je kao sportaš uvijek bio protivnik duhana. Ipak, nada se da će se cigareta, kada sve ovo prođe, riješiti.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.