maglajinfo.com
vijesti maglaj 2924

Ne nazire se rješenje problema

Agonija se nastavlja: Mještani Alića, Bradića i Novog Šehera protestuju ispred Općine Maglaj

12.05.2016. 13:28 0

Mještani naselja Alići, Bradići i Novi Šeher još u septembru 2015. godine potpisali su tripartitne ugovore sa Općinom Maglaj i Federalnim fondom za pomoć koji su im garantovali isplatu po 35.000,00 KM za izgradnju kuća. Ipak do današnjeg dana, sredstva im još nisu u cjelosti isplaćena.

Zbog ovoga mještani su u ponedjeljak u potpunosti blokirali zgradu Općine Maglaj kada su dobili i obećanje da će čelnici maglajske općine kod viših nivoa vlasti ponovo inicirati rješavanje njihovog problema.

Međutim građani su jutros, nezadovoljni ishodom razgovora, ponovo blokirali zgradu općine Maglaj. 

Građanima se obratio Općinski načelnik Mehmed Mustabaši koji je kazao kako je Vlada FBiH upoznata sa cijelom situacijom. 

- Vlada Federacije BiH upoznata je sa cijelom situacijom. Da bi sredstva bila isplaćena, ona moraju biti planirana budžetom a nisu. Nisu problem samo mještani Alića, Bradića i Novog Šehera, nego i građani u drugim općinama koji takođe imaju potpisane ugovore sa Federalnim fondom. Radi se o znatnom iznosu, a dobili smo obećanja da će se proces makismalno ubrzati, za desetak dana trebala bi biti donesena odluka, utvrđeni terminski rok i najdalje do kraja ljeta svi problemi bi trebali biti riješeni, kazao je Mustabašić. 

Okupljeni građani više ne vjeruju vlastima. Edib Rahmanović kaže kako su sredstva trebala biti isplaćena do 2 decembra 2015. godine.

- Mi smo trebali 2. decembra dobiti konačno isplatu svih sredstava, a sada je 5. mjesec, i sada nam kažu do kraja ljeta, pa kada ćemo ući mi više u kuće, kaže Edib. 

Mještani su odlučni od danas pa sve do daljnjeg ostati ispred Općine Maglaj.

Ovim povodom Općinski načelnik uputio je i pismo premijeru FBiH

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.