Ambasadorica Francuske u BiH gospođa Kler Bodoni boravila u posjeti općini Maglaj

25.06.2015. 16:19 0

Ambasadorica Francuske u BiH gospođa Kler Bodoni posjetila je danas općinu Maglaj i sastala se sa Općinskim načelnikom i saradnicima, a sastanku su prisustvovali i predstavnik UNESCO-a Šešum Siniša te direktorica Doma kulture „Edhem Mulabdić“ Rašida Muhić, saopćeno je iz općine Maglaj.

S obzirom da je gospođa Bodoni prvi put u posjeti Maglaju, Općinski načelnik je upoznao ambasadoricu sa ljepotama Maglaja ali i nažalost sa svim nedaćama koje su ovaj grad zadesile u prošlogodišnjim poplavama predstavivši prisutnima kako je tekao plan obnove Maglaja i šta je do sada urađeno kako bi grad vratio nekadašnji sjaj.

Ambasada Francuske zajedno sa UNESCO-om učestvuje u obnovi zgrade Doma kulture koja je pretrpjela velike štete u poplavama.

- Ja sam mogla da zapazim prolazeći kroz Vaš grad da su ljudi nasmijani i da je grad vratio svoju snagu i da lijepo izgleda. Francuski narod je bio dirnut sa svime što Vam se desilo, i razumiju Vas jer se na jugu Francuske često dešavaju poplave i Francuzi dobro znaju kako je kad izgubiš sve što imaš. U duhu solidarnosti zajedno sa Slovenijom smo u Parizu organizovali sastanak da Vam pomognemo. Tačno je da se moraju utvrditi prioriteti i da je infrastruktura jedna od njih , u isto vrijeme Francuska je zainteresovana i za kulturni aspekt kod nas je to jedno od osnovnih ljudskih prava. Puno smo radili sa UNESCO-m oko ovog projekta i drago mi je što smo zajedno u tome. Načelniče Vi prenesite Vašim građanima francusku solidarnost, izjavila je ambasadorica Francuske u BiH.

Delegacija je obišla prostorije Doma kulture te se na licu mjesta uvjerila kolika je šteta na ovoj ustanovi.

Predstavnik UNESCO-a je takođe izrazio zadovoljstvo što učestvuju u obnovi Doma kulture te da će sljedeći susret biti kada bude otvaranje obnovljenog Doma.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.