Anđelko, Amir i Dragiša podijelili priče s Maglajlijama: Otvorene teme sukoba, rata i života nakon 20 godina

15.03.2016. 21:56 0

U sklopu USAID-ovog projekta PRO-Budućnost, u punoj sali Doma kulture Maglaj jučer je održano Javno govorenje – Moja priča: izaberimo mir zajedno. Anđelko Kvesić iz Busovače, Amir Smječanin iz Sarajeva i Dragiša Andrić iz Višegrada podijelili su svoju priču s Maglajlijama uz veliki broj komentara i pitanja koja su poslužila za otvaranje tema sukoba, rata i života nakon devedesetih godina.

Načelnik Općine Maglaj gospodin Mehmed Mustabašić, uputio je riječi podrške svim prisutnim uz jasnu poruku da je Maglaj izabrao MIR, te da uz pomoć USAID jasno korača prema boljoj budućnosti.

Lične priče govornika potakle su prisutne posjetioce da razmišljaju o alternativnim historijskim i političkim naracijama, o bolu „običnih“ građana – ma iz kog naroda dolazili, a zajednički zaključak prirodno je odzvonio punom salom Doma kulture u Maglaju – „Neka se ne ponovi“!!

“Moja priča: Izaberimo mir zajedno” je razgovor o sukobima 1992. – 1995. u BiH iz drugog ugla i sa drugačijom perspektivom. Tijekom sat i pol vremena tri osobe članovi/ce udruženja/udruga logoraša, nestalih i nasilno odvedenih, poginulih, te oboljeli od PTSP-a (direktne žrtve rata), neovisno o etničkoj i religijskoj pripadnosti, javno govore o svojim osobnim iskustvima doživljenim u ratu i razgovaraju sa učesnicima/ama o svojim nekadašnjim i današnjim pogledima na rat, život i mir.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.