Asim, Besim, Edin i Semir čamcem spasili oko 100 komšija sa Omerdinog polja

25.05.2014. 19:34 0

Još danima će se praviti zapisi o ljudskim sudbinama, unesrećenim, materijalnim štetatma, ali i herojima, koje svaka nevolja proizvede. Tako je i u naselju Omerdino polje, gdje su poplavljene sve kuće uz desnu obalu Bosne. Pri pomenu ovog naselja pojavljuje se ime Asim Bašić.

Danas je avaz.ba donio priču o ovom čovjeku, maglajliji koji je svojim čamcem spasio blizu 100 svojih komšija, djece, starih, bolesnih, nepokretnih osoba. Nije mislio na sebe, iako je i sam doživio gubitak imovine. Bašić je inače dugogodišnji gastarbajter u Italiji, a poplava ga je zadesila u Maglaju. Pun emocija, koje tek sada izlaze iz njega, priča.

 

- Prvo sam čamcem izvukao šestočlanu porodicu Hodžić, svoje prve komšije. Poslije su došli pozivi za pomoć i iz ostalih kuća. Bujica je nosila, izvlačili smo ljude iz kuća, znalo ih je biti i po sedmero u čamcu. Vozili smo ih na neke sigurne lokacije."

 

"Za svaku operaciju nam je trebalo po sat-dva, a spašavali smo cijele porodice. Najteže je bilo sa starim i nepokretnim osobama. Nismo razmišljali ni o opasnostima, da nas bujica može odnijeti I do gradskog mosta, da neko može ispasti iz čamca i utopiti se, ne daj Bože. Tek kasnije smo bili svjesni opasnosti koje smo izbjegli - priča Asim.

 

On je inače od malih nogu zaljubljenik u čamce. Kako kaže, njegov otac je još davno imao na Omerdinom Polju motorni čamac.

 


 

 

Pored Asima, Semira i Edina, zasluge idu i Besimu Halvedžiću koji je svojim javljanjem u program Radio Antena Jelah dao jasniju sliku stanja na Omerdinom polju, te podijelio svoj broj mobitela sa slušaocima da bi pozvali ovaj čamac u pomoć.

 

Ako iko ikada bude dijelio kakva priznanja, neka se sjeti Asima, Besima, Semira i Edina. Zaslužili su.

 

Na osnovu Vaših sugestija želimo napomenuti da su u akcijama spašavanja na Omerdinom polju učestvovali Asim Bašić, Edin Halvedžić, Semir Mustabašić i Besim Halvedžić.

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.