maglajinfo.com
vijesti maglaj 1510

Nekoliko aviona jedne hrvatske firme učestvovalo u zaprašivanju terena

Avioni obavili zaprašivanje adultnih formi komaraca na području našeg grada

28.08.2014. 23:39 0

Kako je i najavljeno iz Zavoda za javno zdravstvo ZDK na lokalitetu našeg grada danas je u poslijepodnevnim satima vršeno zaprašivanje adultnih formi komaraca.

Nekoliko poljoprivrednih aviona jedne hrvatske firme danas je u poslijepodnevnim satima iznad našeg grada vršilo zaprašivanje adultnih formi komaraca i to preparatom “Neopitroid premium”. Osim na lokalitetu naše Općine, područje doline rijeke Bosne avioni su tokom srijede i četvrtka zaprašivali i druge lokalitete, Doboj Jug i Usora (dolina rijeke Usore), Maglaj (dolina rijeke Bosne), Zavidovići (dolina rijeke Bosne), Žepče (dolina rijeke Bosne), Želeća (dolina rijeke Bosne), Topčić Polje (dolina rijeke Bosne), Nemila do Vranduka (dolina rijeke Bosne).

 

S obzirom da su meteorološki uvjeti bili povoljni, nakon što je jednom odgođeno danas je obavljeno zaprašivanje, a tokom istog sve osobe, a naročito osobe s hroničnim respiratornim bolestima i dišnim tegobama, kao i hrana, te pčele i sve ostale domaće životinje, trebali su se skloniti od direktnog uticaja sredstva koja su se raspršivala avionima.

 

Iz Zavoda za javno zdravstvo ZDK upozoravaju da svu hranu, voće i povrće koje niste bili u mogućnosti zaštititi prilikom zaprašivanja, potrebno je da ga u narednom periodu prije upotrebe dobro operete, kako bi izbjegli moguće neželjene uticaje sredstava za adulticidni tretman komaraca.

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.