maglajinfo.com
vijesti maglaj 863

Bajram šerif mubarek olsun!

24.05.2020. 06:15 0

Muslimani širom svijeta danas slave jedan od najvećih islamskih blagdana, Ramazanski bajram.

Vjernici u Maglaju jutros su obavili bajram-namaz koji je održan u 5.51 sati a centralna bajramska svečanost održana je u Novoj gradskoj Vali Recep Yazicioglu džamiju u Maglaju.

Inače, muslimani u svojoj tradiciji imaju dva velika blagdana, dva bajrama - Ramazanski i Kurban-bajram.

Ramazanski bajram nastupa 1. ševvala, desetog mjeseca hidžretskog kalendara. Muslimani se ovom Bajramu raduju jer su ispostili mjesec ramazan, obnovili svoja znanja i potvrdili svoju pokornost Bogu Uzvišenom.

Ramazanski bajram traje tri dana. Muslimani se na Bajram okupaju, obuku najbolja odijela, posjećuju mezarja, obilaze rodbinu, prijatelje, komšije, dijele sadaku.

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice drugi dan ramazanskog bajrama proglašen je Danom šehida. To je dan sjećanja na sve one koji su svoje živote dali braneći svoju porodicu, čast, domovinu i vjeru. Na Dan šehida se obiđu šehidska mezarja, posjete šehidske porodice, prouči hatma za sve šehide i podsjeti se na njihovu uzvišenu žrtvu.

Portal Maglajinfo.com svim muslimanima u domovini i dijaspori čestita Ramazanski bajram sa željom da u miru i blagostanju, okruženi porodicom i prijateljima, provedu bajramske blagdane. Neka vas ovi radosni dani učine zadovoljnijima i sretnijima.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.