maglajinfo.com
vijesti maglaj 1183

Bajram u Maglaju: Centralna svečanost održana u Kuršumliji džamiji

24.09.2015. 12:05 0

Centralna Kurban-bajramska svečanost na nivou našeg Medžlisa jutros je održana u Kalavun Jusuf-pašinoj/Kuršumlija-džamiji u Maglaju, gdje je bajramski vaz održao h. hfz. Hidajet ef. Talić, a Bajram-namaz predvodio i bajramsku hutbu održao glavni imam MIZ Maglaj, Nevres ef. Hodžić.

- Pred nama su, poštovana braćo, Hadži ili Kurban-bajramski blagdani. Prethodnih dana nekoliko miliona počastvovanih vjernika sa svih strana svijeta obavili su obrede hadža, upotpunjujući na taj način svoju zgradu islama. Oni će se, ukoliko im je nijjet bio iskren, i ukoliko su valjano obavili hadžske obrede, svojim kućama, ako Bog da, vratiti čisti od grijeha koje su počinili prije izvršenog hadža. Neopterećenost ranijim grijesima i mogućnost za potpuno novi početak velika je nagrada koja slijedi onima koji obave hadž. U narednim danima bajrama, tačnije sve do akšam-namaza trećeg dana bajrama, muslimani koji su u mogućnosti obavit će, ako Bog da, još jedan veliki ibadet – žrtvovanje kurbana. Obred žrtvovanja kurbana svjedoči o našoj želji da budemo u Božijoj blizini, kao i o našoj spremnosti da se potčinjavamo Njegovoj volji, kazao je Nevres ef. na početku svoje hutbe u kojoj se posebno osvrnuo na međuljudske odnose. 

- Najbolje bi bilo kada bismo se međusobno pomagali bez ikakvog dunjalučkog interesa, nadajući se samo Božijoj nagradi na Sudnjem danu. Sa takvim ovodunjalučki bezinteresnim pristupom neće izostati ni ovosvjetska korist. Uzvišeni Allah dopusti da takvim ljudima poraste ili ugled, ili imetak, ili znanje, ili zdravlje... Takvi su uvijek na dobitku. Takvi bismo, da ponovim, i mi trebali biti. Ukoliko, nažalost, nismo takvi, onda, bez ulaženja u analiziranje ostalih kategorija, nemojmo biti barem oni koji drugima štete. Pomozimo barem tako što nećemo smetati. Mnoštvo dobrih projekata koji su u funkciji razvoja pojedinca, ili udruženja, ili institucije, propadanu ne zbog toga što je falilo pomoći, nego zbog toga što su oni koji nisu htjeli ili mogli pomoći – odmagali ili smetali. Nemojmo biti jedni od njih.  Poslušajmo hadis našeg učitelja, posljednjeg Allahovog poslanika, Muhammeda, a.s. On je rekao: „Musliman je muslimanu brat, ne čini mu nasilje, ne izdaje ga. Ko pomogne svome bratu muslimanu - Allah će njemu pomoći, ko otkloni nevolju od brata muslimana - Allah će otkloniti njegovu nevolju na Sudnjem dana, ko pokrije sramotu brata muslimana - Allah će pokriti njegovu sramotu na ovom i onom svijetu. Allah će pomagati svome robu sve dok  on pomaže svome bratu muslimanu", kazao je ef. Hodžić. 

- Pričinjava mi veliko zadovoljstvo što sam svoju prvu bajramsku hutbu u svojstvu glavnog imama Medžlisa islamske zajednice Maglaj održao u maglajskoj Kuršumlija - džamiji. Njeno viševjekovno postojanje svjedoči o viševjekovnom postojanju islama i muslimana na ovom prostoru. Kuršumlija i druge džamije u starom gradu su korijen a njegovi izdanci i grane su sve druge nove džamije koje su nikle poslije njih. Sve one zajedno svjedoče i svjedočit će, ako Bog da, kontinuitet islama na ovim prostorima, dodao je na kraju svoje hutbe glavni maglajski imam Nevres ef. 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.