maglajinfo.com
vijesti maglaj 433

Nevres ef. Hodžić uputio bajramsku čestitku

3.06.2019. 18:42 0

Glavni imam Medžlisa islamske zajednice Maglaj uputio je vjernicima bajramsku čestitku koju prenosimo u cijelosti.

Poštovana braćo i sestre, cijenjeni sugrađani,

Danas ispraćamo blagoslovljeni ramazan. Dočekali smo ga sa velikim nestrpljenjem, a ispraćamo ga sa velikim nadanjem da su naša ramazanska djela bila ispravna i iskrena. Dok smo postili vjerovali smo i nadali se nagradi. Za takve je Allah pripremio oprost grijeha. Očekujemo da će Allah, iz Svoje milosti, među one iskrene kojima je oprošteno uvrstiti i nas.

Trudimo se da navike koje smo stekli u ramazanu – strpljivost, istrajnost, solidarnost i susretljivost očuvamo i izvan ramazana. Koliko smo u ramazanu osnažili svoju bogobojaznost, toliko ćemo imati i snage da ove navike očuvamo.

Prestankom ramazana naše obaveze prema Allahu Uzvišenom, našem Gospodaru, ali ljudima sa kojima živimo, ne prestaju. Ispunjavajmo ih i izvan ramazana s najvećom revnošću.

Sutra nam nastupa Ramazanski bajram – veliki blagdan muslimana. Mi ovdašnji, muslimani Bosne i Hercegovine, imamo najljepše bajrame – obilazimo rodbinu, komšije, naše umrle u mezarlucima, poklanjamo i primamo darove, dočekujemo goste...

Opraštamo, ako smo povrijeđeni, i tražimo oprost ako smo nekoga povrijedili. Nije u našoj muslimanskoj tradiciji da ljepotu bajramskih blagadana skrnavimo činjenjem velikih grijeha. Konzumiranje alkohola, pogotovo uz Bajram, nije naša tradicija pa je izbjegavajmo.

U danima našeg veselja mi se sjećamo i naših najboljih sunarodnjaka – naših očeva, braće, sinova, naših majki, sestara i kćeri koji su život položili za očuvanje svih naših vrijednosti u kojima uživamo. Posjetimo ih uz Bajram u mezarlucima i proučimo im fatihu.

Poštovani,

Molim dragog Boga da svima vama podari zdravlje, snagu i rahatluk. Molim Boga da podari zdravlje bolesnima, utjehu ucviljenima, pravdu obespravljenima, opskrbu siromašnima, društvo usamljenima...

Molim Boga da Vama i Vašim porodicama podari svako dobro - BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.