Bez EU pomoći porodica Mehmeda Bašića i dalje bi živjela u neuslovnoj kući

29.01.2016. 17:36 0

Foto-studio je Mehmedu i njegovoj porodici bio jedini izvor prihoda, a zajedno s kućom nestao je u poplavama u maju 2014. Čovjek koji je dva puta u životu gubio sve što je stekao svoj mir je našao u obnovljenoj kući.

Kuća 59-godišnjeg Maglajlije Mehmeda Bašića smještena je između dva nasipa, jednog za prugu i drugog za put. Sve do 1992. Mehmed je radio u Natronci, a 1998. godine otvorio je foto-studio u Maglaju u kojem je zaposlio cijelu porodicu, ženu, kćerku i sina. Počeo je kaže, sa jednim fotoaparatom, ruskim Zenitom i pozadinskim platnom koje je kupio na pijaci za deset konvertibilnih maraka. Pravo pozadinsko platno je koštalo 160 KM ali te pare Mehmed tada nije imao. Studio je Mehmedu i njegovoj porodici bio jedini izvor prihoda, a zajedno s kućom nestao je u poplavama u maju 2014.

Danas, dok sjedimo u Mehmedovoj kući koja je obnovljena u okviru EU Programa za oporavak od poplava, on se vidno potresen prisjeća tog tragičnog dana u kojem je njemu, ali i brojnim stanovnicima Maglaja, voda uništila sve što su imali. Nivo vode oko Mehmedove kuće dosegao je 2 metra. 

"Dva puta u životu sam gubio sve što sam stekao. Prvi put za vrijeme rata kada mi je kuća zapaljena i drugi put kada je poplavljena. Kompletan prvi sprat je uništen i ništa se nije moglo iskoristiti. Sve smo morali baciti", objašnjava Mehmed i dodaje: "Prvi sprat kuće i fotostudio su mi poplavljeni. Nekoliko humanitarnih organizacija je dolazilo, ali niko nije ništa konkretno obećao. Kako smo ostali bez svega a pomoći nije bilo svi ukućani su morali dići kredite kako bismo kupili nove kompjutere i opremu za fotografisanje da imamo od čega živjeti. Za bilo šta drugo novca više nije bilo", kaže Mehmed.

"Kada sam već počeo gubiti nadu, saznao sam da smo ušli u EU Program za oporavak od poplava pomoću kojeg je obnovljeno doslovno sve što nam je u kući uništeno i sada sam opet našao svoj mir", dodaje on.

O tome svjedoče sanirani i okrečeni zidovi, sanirano kupatilo, novi podovi, vanjska i unutrašnja stolarija, te elektroinstalacije.

"Kvalitetno su uradili posao a bez ove pomoći mi bi vjerovatno i dalje živjeli u neuslovnoj kući".

Prema Mehmedovoj procjeni, EU Program za oporavak od poplava je uradio zaista ogroman posao i Maglaj je dobio novi izgled.

"Škole, zdravstvene ustanove i mnoge zgrade sada su mnogo ljepše i mogu reći da je zahvaljujući Evropskoj uniji Maglaj ponovo počeo normalno živjeti", ističe Mehmed.

Kada se Mehmedov sin Adel (29) oženi obnovljena kuća biti će dom za dvije familije.

Jedna od pet komponenti EU Programa za oporavak od poplava usmjerena je na obnovu privatnih kuća za najugroženije porodice i pojedince u zajednicama koje su pogođene majskim poplavama 2014. godine.

Program za cilj ima obnovu 4.640 domova za više od 16.240 ljudi. Svi korisnici Programa birani su putem javnih i transparentnih procedura koje su provele opštinske komisije sačinjene od: opštinskih zvaničnika,

predstavnika lokalnih zajednica, civilnog društva i centara za socijalni rad. EU Program za oporavak od poplava finansira Evropska unija, a provode ga UNDP, UNICEF i IOM.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.