Borba protiv stereotipa i marginalizacije: U Maglaju održan projekat Živa biblioteka

22.10.2015. 18:58 0

JU Opća biblioteka Maglaj i Ustanova za zaštitu ljudskih prava ''Independent'' iz Zenice u saradnji sa NVO ‘ToPeeR’ iz Doboja provode projekat ‘Ne sudi o knjizi po koricama!’, a u sklopu projekta u biblioteci je održana radionica Živa bilblioteka.

Za razliku od prave biblioteke ‘čitanje’ u Živoj biblioteci zapravo je razgovor sa ‘živom knjigom’. U ovoj jedinstvenoj biblioteci knjige su osobe koje su zbog svog društveno-ekonomskog ili kulturološkog porijekla/statusa, spola, dobi, opredjeljenja/uvjerenja, izgleda i dr. stigmatizirani i/ili su u marginaliziranom položaju.

Čitanje takve knjige kroz uspostavljanje konstruktivnog dijaloga je možda i najbolji put u prevazilaženju stereotipa i predrasuda prema drugima/drugačijima. Drugim riječima, svi su pozvani da otvore ‘korice’ knjige, a ne da o knjizi sude prema koricama.

Cilj projekta je pridonijeti promociji kulture otvorenosti prema drugima, mirnog suživota, te unaprijeđenju odnosa među različitim grupama/ zajednicama u BiH uz puno uvažavanje različitosti i razvoj interkulturalnog dijaloga, posebno među mladima, piše NAP. 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.