N. Dedukić/maglajinfo.com
vijesti maglaj 1389

Braća Muminović iz Moševca krenula put Potočara

4.07.2015. 09:44 0

Braća Haris i Dženan Muminović iz Moševca kod Maglaja krenuli su u subotu, 4. jula u jutarnjim satima iz Tešnja put Potočara gdje će ove godine biti obilježena 20. godišnjica genocida i ukopano 136 žrtava.

Haris i Dženan na put u Potočare pješke odlučili su krenuti sa grupom građana iz Tešnja, i kako nam je prije polaska kazao stariji brat Haris iz jednog jedinog razloga, a to je odati počast žrtvama genocida na dvadesetu godišnjicu.

- Brat i ja smo se odlučili za ovaj čin iz jednog jedinog razloga a to je da odamo počast i klanjamo dženazu žrtvama genocida na dvadesetu godišnjicu od tog događaja. Mi nismo to doživjeli, mi ne znamo kako je ostati bez člana porodice a kamoli kako je ostati bez cijele porodice i bez bližnjeg roda svoga. Ne znamo ni kako je bježati pred agresorima preko 100 kilometara kroz šume, kroz planine, preko potoka, bježati od metaka i nadam se da nikada nećemo znati, ne ponovilo se nikada nikome, kazao je Haris na početku razgovora za maglajinfo.com.

Haris i Dženan ove godine na put u Potočare koji će trajati sve do 11. jula idu sa kolegama iz Tešnja i drugih gradova.

- Zaboraviti nećemo i ne smijemo. Nama je rečeno kako se marš mira, put spasa nikada ne briše iz glave, da ostaje u sjećanju dok si živ, a nama mladima upravo to treba, podsjetnik da ne dozvolimo da se ikada nešto tako ponovi. Na put u Potočare idemo sa kolegama iz Tešnja i drugih gradova, a u organizaciji Udruženja građana "Klub prijatelja Srebrenice" Tešanj, članovima ovog Udruženja zahvalni smo na ljudskosti i gostoprimstvu, kazao je Haris.

Braća Muminović izrazili su nadu da će već slijedeće godine organizovana grupa građana krenuti put Potočara iz našeg grada.

- Ovo bi mogao biti dobar početak i temelj da se organizuje i slijedeće godine grupa građana koja će iz našeg grada krenuti put Potočara, jer nismo mi prvi koji su se s područja naše općine odlučili na ovaj čin. Bilo bi to lijepo, da postane tradicija, jer znamo i sami koliko je Maglaj patio u ratu, to bi bilo liječenje rana. A vjerujem da ima dosta zainteresovanih naših sugrađana. Uz dobru organizaciju i malo volje sve se može, zaključio je Haris.

 

Braća Muminović iz Moševca krenula put PotočaraBraća Haris i Dženan Muminović iz Moševca kod Maglaja krenuli su u...

Posted by maglajinfo.com on 4. Juli 2015

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.