Velika Britanija obnavlja vodovodni sistem i sanitarne uvjete u poplavljenim područijima u BiH

Britanski ministar boravio u posjeti Maglaju

4.06.2014. 12:38 0

Britanski ministar za evropska pitanja David Lidington najavio je danas tokom posjete Maglaju da će Velika Britanija pomoći BiH koja je bila pogođena poplavama iznosom od četvrt miliona funti i to putem projekta koji će realizirati organizacija World Vision.

Kako je pojasnio, riječ je o projektu obnove vodovodnog sistema i poboljšanja sanitarnih uvjeta u poplavljenim područjima.

 

Kako prenosi Radiosarajevo.ba Lidington je u Maglaju posjetio danas britansku kompaniju Excel Assemblies, koja se bavi proizvodnjom sistema električnih kablova i koja upošljava 270 radnika.

 

I ova kompanija je teško pogođena poplavama, ali su nakon tri dana uspjeli da se oporave i poču s radom. Britanski ministar je informiran da su većini radnika ove kompanije kuće i stanovi poplavljeni, a znatan broj njih je ostao bez svojih domova.

 

Lidington je posjetio i dvije srednje škole u Maglaju koje su također bile poplavljene, ali su u ovim ustanovama uspjeli očistiti nekoliko prostorija u kojima su maturanti danas polagali svoj završni maturski ispit.

 

Također, ministar se susreo i s načelnikom Općine Maglaj Mehmedom Mustabašićem, s kojima je obišao neke ulice u gradu koje su najviše pogođene poplavama te se uvjerio u razmjere katastrofalnih poplava koje su pogodile Maglaj.

 

Britanski ministar za evropska pitanja David Lidington boravi od jučer u Bosni i Hercegovini, gdje je imao susrete s državnim i entitetskim zvaničnicima, predstavnicima civilnog društva i međunarodne zajednice u BiH. 

 

Izrazio je žaljenje zbog izgubljenih ljudskih života i ogromne štete izazvane poplavama u cijeloj zemlje, pohvalio reakciju i solidarnost građana i ponovio da je Ujedinjeno Kraljevstvo spremno da podrži napore u pružanju humanitarne pomoći i radu na oporavku. 

 

"Drago mi je što je Ujedinjeno Kraljevstvo pružilo brzu pomoć zajedno s drugim međunarodnim partnerima uz osoblje za odgovor u kriznim situacijama Bosne i Hercegovine. Namjeravamo nastaviti pružati podršku i u procesu obnove zemlje", poručio je ministar.

 

World Vision će na osnovu podrške iz Ujedinjenog Kraljevstva pomoći više od 140.000 osoba ugroženim poplavama u Bosni i Hercegovini, najavljeno je.

 

Projekat World Vision-a

 

Konkretan projekat World Vision-a u trajanju od tri mjeseca pokriva šest općina od kojih je i općina Maglaj.

 

Sastoji se iz tri oblasti:

  1. Rekonstrukcija vodosistema, popravka mokrih čvorova i poboljšanje vode
  2. Sredstva za tretiranje toaleta javnih ustanova, te stambenih objekata.
  3. Edukacija stanovništva o higijeni u specijalnim situacijama kao što je protekla elementarna nepogoda.

 

Predstavnici World Vision-a su najavili još jedan sastanak, kako sa načelnikom Maglaja, direktorima škola, direktoricom Doma zdravlja, Službom civilne zaštite, te predstavnicima Crvenog križa. 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.