maglajinfo.com
vijesti maglaj 946

Preuzmite vaš primjerak

Čitateljima portala Maglajinfo.com tradicionalno poklanjamo ramazansku vaktiju za područje Maglaja

3.05.2019. 20:24 0

Povodom mjeseca ramazana portal Maglajinfo.com za sve čitatelje islamske vjere pripremio je vaktiju za mjesec ramazan 1440. hidžretske godine.

Ramazan 1440. h.g./2019. godine nastupit će zalaskom sunca u nedjelju, 05. maja 2019. godine. Prvi teravih-namaz će se klanjati u nedjelju, dok će prvi dan posta ovogodišnjeg mubarek mjeseca ramazana biti u ponedjeljak, 06. maja, saopćila je danas MINA. 

Ramazan se smatra najodabranijim mjesecom za muslimane. To je deveti mjesec lunarnog kalendara u kojem je, između ostalog, počelo objavljivanje Kur'ana.

Tokom ramazana obavezan je post i to se smatra jednim od stubova islama, a podrazumijeva potpuno suzdržavanje od jela, pića i tjelesnih užitaka od zore do zalaska sunca.

Vrijeme je ovo kada se muslimani "pokoravaju" i molitvama veličaju vjeru u Boga. U miru i blagostanju osjećaju iskreno pokajanje za grijehe.

U vrijeme posta vjernici se moraju suzdržavati i od neprimjerenih riječi i djela u cilju općeg ljudskog pročišćenja. Tokom mjeseca ramazana život u islamskom svijetu poprima poseban ritam, ljudi se međusobno više posjećuju i zajedno provode večeri.

Tradicionalno se organiziraju zajednički iftari - vrijeme ramazanske večere, poslije posebne molitve - teravije, a nakon toga druženja, većinom svake večeri kod nekog drugog.

Prema ramazanskoj vaktiji početak posta prvog dana u Maglaju je u 3.25 sati, dok je iftar u 20.05 sati.

Kompletnu vaktiju za područje Maglaja moguće je preuzeti klikom ovdje, dok je neki od preko 700 štampanih primjeraka moguće preuzeti u nekoj od maglajskih džamija. 

Portal Maglajinfo.com ove godine štampane primjerke vaktije pripremio je uz finansijsku podršku naših partnera Farme koka nosilja ''Maglajka'' i kompanije E Plus d.o.o. Maglaj. 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.