R. Husejnović/maglajinfo.com
vijesti maglaj 1385

U saradnji sa JU Dom zdravlja Maglaj

CK općine Maglaj kreće sa realizacijom projekta na prevenciji i ranom otkrivanju karcinoma dojke

24.08.2015. 16:55 0

U narednom periodu Crveni križ Maglaj u saradnji sa dr. Emirom Drnda-Čičeklić realizovat će projekat prevencije i ranog otkrivanja karcinoma raka dojke u gradu i ruralnim područjima koji bi trebao da senzibiliše problem karcinoma dojke kod žena, sa posebnim akcentom na aktivno uključivanje žena na suzbijanju ove sve učestalije bolesti na način da pravovremeno i na adekvatan način izvrše kontrolu dojke i dalju ekspanziju ove bolesti.

Kako su nam kazali u Crvenom križu općine Maglaj ovaj projekat inicira dva cilja i to povećanje svijesti o karcinomu dojke kod žena, naročito u ruralnim područjima koje zbog individualnih razloga nisu dovoljno educirane i upućene u ovaj problem te educiranje i iniciranje preventivnih pregleda radi utvrđivanja zdravlja dojke kod žena, što predstavlja krajnji cilj ovog projekta.

- Nosilac aktivnosti na provođenju projekta je Crveni križ Maglaj u saradnji sa partnerom Dom zdravlja Maglaj, kao imaocem tehničkih resursa i stručno-osposobljenog kadra za provođenje projektnih aktivnosti, kazali su nam iz Crvenog križa općine Maglaj. 

Projekat se zasniva na edukativnim predavanjima o karcinomu dojke u 10 ruralnih područja te 2 predavanja u gradu, a predavač će biti dr. Emira Drnda-Čičeklić.

Prvo predavanje zakazano je već za 25. august u MZ Kosova, drugo u Moševcu 26.08 a treće u Ravnoj 02. septembra.

O narednim predavanjima u drugim mjesnim zajednicama građani će biti blagovremeno obaviješteni. 

U toku predavanja svim prisutnim osobama biti će podijeljene brošure, i drugi štampani materijali koji tretiraju karcinom dojke.

Da podsjetimo, karcinom dojke je najčešće maligni rumor kod žena i u stalnom je porastu (25% svih malignoma). Jedna od 12 žena u toku života oboli od karcinoma dojke, a to predstavlja veliki zdravstveni i i društveni problem.

U EU inače na 100.000 žena 105 žena oboli od karcinoma.

Projekat je finansijski podržala Ambasada SAD-a u Sarajevu.  

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.